Social

PA a contestat sentința prin care Vlad Filat a fost achitat în dosarul privind spălarea de bani

Procuratura Anticorupție (PA) a contestat la Curtea de Apel Chișinău sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai 2024 prin care instanța a hotărât că fapta incriminată lui Vladimir Filat nu întrunește elementele infracțiunii de spălare de bani, acesta fiind reabilitat.

Astfel, Procuratura Anticorupție solicită Curții de Apel Chișinău casarea sentinței emise de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai 2024, pronunțarea unei noi hotărâri în care să se recunoască culpabilitatea lui Vladimir Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani conform prevederilor legale, stabilirea unei pedepse de șapte ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 milioane de lei, contravaloarea banilor care au constituit obiectul spălării banilor.

„Această acțiune este vitală pentru asigurarea aplicării legii și pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția socială sau de influența politică”, se arată în comunicatul PA.

Potrivit Procuraturii Anticorupție există discrepanțe semnificative între concluziile instanței de judecată și fundamentările aduse de aceasta.

„Deși sentința de achitare a inculpatului Vladimir Filat a fost motivată prin absența elementelor infracțiunii incriminate, instanța de judecată a emis concluzii contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale. În mod specific, în analiza instanței asupra laturii obiective a presupusei infracțiuni, s-a evidențiat o interpretare neconvențională și greșită a prevederilor legale, cu referire la necesitatea demonstrării întoarcerii în posesia inculpatului a bunurilor provenite din activități infracționale. Această interpretare a fost fundamentată pe presupuneri nejustificate și speculații, care contravin atât legislației naționale, cât și tratatelor internaționale și practicii judiciare.”, precizează sursa citată.

PA menționează că instanța de judecată nu a reușit să ofere o justificare coezivă și logică pentru aceste concluzii. Astfel, este necesară o revizuire atentă a deciziei instanței și o corectare a erorilor evidente în interpretarea și aplicarea legii.

Potrivit sursei citate, instanța de judecată nu a reușit să ofere o justificare logică pentru aceste concluzii divergente. Astfel, în opinia acuzatorilor de stat, este necesară o revizuire atentă a deciziei instanței și o corectare a erorilor evidente în interpretarea și aplicarea legii. Totodată, procurorii susțin că instanța de judecată în cadrul examinării prezentei cauze penale s-a manifestat vădit în defavoarea poziției acuzatorului de stat, a lezat drepturile acuzării de a administra probele pe care le consideră ca fiind relevante acuzațiilor aduse, în repetate rânduri a respins demersurile acuzatorului de stat și în acest mod a refuzat audierea martorilor acuzării.

Amintim că, pe data de 7 mai, fostul prim-ministru Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de spălarea de bani în proporții deosebit de mari. Decizia a fost pronunțată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Procurorii însă au cerut 7 ani de închisoare pentru fostul prim-ministru. Potrivit învinuirii, în 2013, Vlad Filat ar fi spălat prin companiile unei persoane apropiate 12,8 milioane de lei dobândiți prin acțiuni de corupție, din Banca de Economii. El ar fi cheltuit banii pentru servicii de consultanță oferite de o companie americană în campania electorală pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Citește mai mult