Cultură

Conexiune între generații în cadrul unei expoziții mai puțin obișnuite inaugurate la Muzeul Național de Artă din capitală

Un dialog imaginar în timp și spațiu între două generații de artiști, tată și fiică, Vasili Lefter și Tatiana Fiodorova, poate fi văzut la expoziția „Sat-Sad”. Expunerea mai puțin obișnuită, ce reunește fotografiile tatălui, obiecte uitate din mediul rural și creațiile experimentale, conceptuale ale fiicei, este parte a proiectului „Biroul nomad de cercetare în artă”, finanțat de către Guvernul Elveției.

mnam.md
Sursa: mnam.md

Fotografiile de epocă ale lui Vasili Lefter, obiectele găsite de fiica sa, artista Tatiana Fiodorova, în casele părăsite, instalațiile cu porumb, fasole, alte creații se regăsesc în expoziția intitulată „Sat-Sad”.

„Am compus titlul expoziției din îmbinarea de cuvinte sat - sad, deoarece pentru mine satul este o grădină. O grădină a amintirilor despre tata, o conexiune între trecut și prezent, o legătură dintre creația tatălui meu, a obiectelor uitate din mediul rural cu arta contemporană. Reunind aceste simboluri, am creat o imagine metaforică a satului”, povestește autoarea expoziției, artista Tatiana Fiodorova.

„M-a impresionat foarte mult și primul gând care mi-a venit este că mai mult de jumătate de viață am trăit la țară și nu am avut curajul să mă exprim astfel, să găsesc un concept mai diferit, mult mai diferit pentru că, într-adevăr, în fiecare fir de iarbă poți să citești trecutul, prezentul, poate chiar și viitorul”, menționează artistul plastic Tatiana Voloh.

„Această expoziție vorbește despre memorie, culoarele acesteia întortocheate, necunoscute, tot timpul, misterioase, uneori clare până la banalitate te provoacă să vii cu anumite fărâmituri, frânturi, cioburi în intenția de a construi ceva”, spune artistul vizual Ghenadie Popescu.

„Îmi plac mult lucrările, sunt interesante, nu-mi pot lua ochii de le ele. Sunt realizate de fosta mea profesoară și sunt mândră că expoziția este desfășurată în spațiul muzeului”, spune vizitatoarea Eva-Maria Testemițeanu.

Muzeul Național de Artă al Moldovei găzduiește în premieră o asemenea expoziție de artă contemporană.

„Aceste modalități de exprimare care sunt oarecum îndepărtate de condiția Muzeului Național de Artă al Moldovei, vin să arate și să deschidă ușa pentru artiștii conceptuali de la noi pentru că acest mod de estetică trebuie să-și regăsească locul, mai cu seamă, în spațiul nostru, unde nu avem un muzeu de artă contemporană”, afirmă directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea.

Expoziția, un adevărat laborator de creație al artistei, vine și cu alte noutăți.

„În fiecare zi de marți și vineri, voi veni la expoziție pentru a comunica cu vizitatorii, voi comenta lucrările. De asemenea, voi continua să experimentez în căutarea de noi idei pentru noi și noi lucrări”, a menționat Tatiana Fiodorova.

Expoziția a doua generații de artiști: Vasili Lefter și Tatiana Fiodorova va fi deschisă la Muzeul Național de Artă din capitală până pe 6 august.

Citește mai mult