Social

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, pe stil vechi

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, „Făcătorul de minuni”. Sfântul Nicolae de iarnă este venerat în special de cei oropsiși și de bolnavi și este protectorul celor nevoiași și al orfanilor. Cu această ocazie, în toate bisericile din țară au fost oficiate slujbe speciale.

Bisericile din țară au fost astăzi neîncăpătoare. Enoriașii spun că au venit să se roage Sfântului Nicolae să le îndeplinească cele mai sacre dorințe.

„Am venit ca să ne rugăm pentru sănătate, pentru familia noastră, să întâlnim cu bine Anul Nou”.

„Nicolae făcătorul de minuni e un Mare Sfânt, deoarece pe toți oamenii care se roagă, cu credință și cu dragoste față de el, pe toți îi ajută. El îi ocrotește pe toți călătorii”.

„Este o zi mare, în care ne rugăm să fie pace, sănătate, copiii noștri să fie sănătoși”, spun oamenii.

Pentru Nicolae Gârjoabă din capitală sărbătoarea de astăzi are o semnificație dublă.

„Având numele Nicolae și având hramul casei în cinstea Sfântului părinte ierarh Nicolae bineînțeles că pentru noi este de o însemnătate foarte mare, e o mare sărbătoare. El este ocrotitorul familiei noastre, ne ajută în toate, simțim ajutorul lui”, spune Nicolae Gârjoabă, locuitor al municipiului Chișinău.

Sfântul Nicolae s-a născut în secolul patru, în Turcia actuală, într-o familie înstărită și credincioasă. Rămas orfan devreme, el a împărțit toată averea moștenită celor săraci și și-a dedicat viața slujirii Domnului. Oamenii l-au considerat sfânt chiar din timpul vieții. În prezent, moaștele lui sunt păstrate într-o biserică din orașul Bari, Italia.

„Din copilărie fiind un mare milostiv, Sfântul Părinte Ierarh Nicolae era tatăl sărmanilor și era acel părinte care făcea milostenii pentru cei săraci, pentru cei goi, pe care-i îmbrăca, pentru cei flămânzi, pe care îi hrănea. De aceea sfânta biserică astăzi îl cinstește pe acest mare sfânt: este ocrotitorul familiilor, este ocrotitorul văduvelor și a tuturor creștinilor”, a declarat Serghie Cireș, parohul Bisericii „Sfânta Parascheva”, Chișinău.

În Republica Moldova, aproape 80 de mii de bărbați poartă numele Nicolae sau Nicolai, iar 12 mii de femei au numele Nicoleta.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult