Regional

Lăcustele atacă terenurile agricole din Sângerei și amenință recolta. Recomandările ANSA

Mai multe terenuri agricole din Sîngerei au fost invadate de lăcuste. Au fost afectate în special culturile de floarea soarelui, soia și porumb. În urma investigațiilor de laborator, s-a constatat că este vorba de specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană. Fermierii spun că este pentru prima dată când se confruntă cu această problemă, care amenință întreagă recoltă.

TV8
Sursa: TV8

„Problema a fost identificată în data de 6 iulie, pe la ora 15.00. Examinam lanurile și am descoperit problema. Imediat am anunțat instituțiile statului și vecinii. Nimeni nu ne poate proteja. Lăcustele emigrează și este greu de oprit”, spune fermierul Serghei Marandiuc.

Președintele asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari crede că de vină ar fi agenția Moldsilva, de unde ar fi venit lăcustele.

„ANSA nu se grăbește, Moldsilva se spală pe mâini, dar un singur agricultor nu poate să combată acest dăunător”, a spus Slusari.

De cealaltă parte, administrația Moldsilva respinge acuzațiile.

„ Ea migrează, poate pleca mai departe. Focarul apare în culturi agricole, adică în afara fondului forestier”, spune Ion Rusu, directorul Moldsilva, Bălți.

Potrivit specialiștilor, cazuri similare de invazie a lăcustelor au fost înregistrate acum aproape 50 de ani.

*„Acest soi este foarte dăunător. Când se adună aceste lăcuste, nu distrug parțial plantele, ca și alte tipuri de dăunători. Ele mănâncă toate plantele, tot ce e viu”, spune Mihail Vronschih, șef departament Seelcția.

În urma investigațiilor de laborator, s-a constatat că este vorba de specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană, un dăunător foarte periculos.

Specialiștii ANSA le recomandă agriculgorilor să facă tratamente cu insecticide pentru a combate această specie de lăcuste.

ANSA dă asigurări că monitorizează situația în teren și va întreprinde toate măsurile pentru a stopa extinderea insectelor asupra altor sectoare. Totodată, ANSA solicită, agricultorilor să supravegheze terenurile cultivate.

Citește mai mult