Social

Elveția oferă Republicii Moldova 6,67 milioane de dolari pentru a ajuta cetățenii vulnerabili să facă față facturilor mari la energie

Elveția oferă 6,67 milioane de dolari pentru a ajuta cel puțin 100 de mii de gospodării vulnerabile din Republica Moldova să facă față facturilor mari la energie, în perioada rece a anului. Potrivit PNUD Moldova, fondurile vor contribui la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Republica Moldova, gestionat de Guvern.

TRM
Sursa: TRM

„Elveția a fost printre primele țări care au oferit sprijin financiar direct Guvernului Republicii Moldova pentru ca aceasta să își fortifice capacitatea de a acoperi costurile și necesitățile legate de răspunsul la criza refugiaților. Acum, Elveția contribuie la efortul colosal al Moldovei de a gestiona criza energetică și de a limita repercusiunile facturilor mari pentru oameni”, a declarat Guido Beltrani, directorul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova, citat de PNUD.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Guvernului Slovaciei. PNUD a susținut crearea fondului, dezvoltarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali, crearea și funcționarea call centrului, precum și desfășurarea campaniei de informare dedicată Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

Recent și Suedia a contribuit cu zece milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, printr-un acord cu PNUD.

La rata actuală a inflației, există un risc mare ca un sfert din populație să ajungă să trăiască în condiții de sărăcie (mai puțin de 1,5 dolari/zi), conform estimărilor PNUD. Dacă va fi implementat pe deplin, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice ar putea preveni acest risc. Totodată, potrivit analizei preliminare a PNUD, datorită compensării facturilor la energie, circa 160.000 de gospodării ar putea să iasă din sărăcie.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult