Sondaj: Aproape 60 la sută dintre moldoveni susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
O bună parte dintre moldoveni sunt pentru aderarea la Uniunea Europeană și consideră că statele membre ale UE sunt principalele partenere comerciale și de dezvoltare ale Republicii Moldova. Sunt datele sondajului realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Pe dimensiunea politică, cercetarea mai arată că cele mai multe voturi la scrutinul parlamentar le-ar obține PAS și BCS.
În cazul alegerilor prezidențiale, aproape 33 la sută dintre cei chestionați ar vota pentru Maia Sandu. Igor Dodon ar fi ales de aproape 18 procente, iar primarul Capitalei Ion Ceban s-ar alege cu peste cinci la sută. Aproape un sfert dintre respondenți sunt indeciși pentru cine și-ar da votul.
La întrebarea deschisă privind încrederea în politicienii, aproape 22 la sută dintre au optat pentru Maia Sandu. Aproape nouă procente pentru Igor Dodon, iar puțin peste cinci la sută pentru Ilan Șor. În același timp, peste 38 de procente au menționat că nu au încredere în nimeni.
Aproape 60 la sută dintre moldovenii chestionați susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, proape 45 de procente dintre aceștia consideră că statele membre UE sunt principalii parteneri comerciali, în timp ce statistica arată că exportăm aproape 60 de procente din produsele autohtone spre comunitatea UE în 2022.
Aproximativ 27 la sută afirmă că unul dintre partenerii principali este Rusia, doar că spre această țară am exportat puțin peste patru la sută din mărfuri. CT 4 OUT
Părerile oamenilor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sunt împărțite.
VOX: „Rusia care spuneam că, mă rog, e o țară care ne ajută am văzut în rezultat cu războiul, ne-a făcut și mai mult rău adică și ne face și nu toată lumea observă lucrul acesta. Dar, integrarea ar fi un lucru foarte benefic și pentru copilașii noștri, pentru toată lumea”. „În primul rând, siguranță pentru noi și pentru copii și pentru viitorul nostru”. „Europa, asta este drumul nostru. Alt drum noi nu avem”. „Nivelul de trai este mai bun. Nu există neînțelegeri între popoarele Europei, toate sunt unite”. „Dacă sincer nu, pentru că suntem de șapte ani în Germania, de exemplu, și nu aș spune că e ceva wow. Adică tot trebuie să lucrezi. Unica diferență e dintre salarii”. Personal, nu vreau să văd această Europă. În primul rând, vorbesc de LGBT. Nu îmi place acest lucru”.
Sondajul a fost realizat de IPRE în cooperare cu CBS-AXA în perioada 13-28 iunie pe un eșantion de 1120 de persoane. Marja de eroare este de plus minus trei procente.