Vremea a luat-o razna: Peste 40°C în mai multe state europene, ploi torențiale în Japonia și SUA
Vremea a luat-o razna pe întreg globul pământesc! În mai multe state europene, mercurul din termometre a depășit 40 de grade Celsius. Ploile torențiale și inundațiile sunt la ordinea zilei în Japonia și Statele Unite, iar în sudul Africii a nins.
Se extinde numărul țărilor care se topesc la propriu. Valul de căldură a lovit și Austria, unde termometrele au indicat 37 de grade la umbră. Mulți caută să se răcorească în piscine și râuri, iar se adăpostesc centrele amenajate.
„Este obositor, concentrarea scade. Pentru mine este foarte plăcut să am ocazia să mă răcoresc.”
„Am sărit în apă, m-am scufundat ca un superman, am înotat puțin și am prins pești.”
„Apa este foarte caldă, nu este niciun efect de răcire.”
Din păcate, căldura extremă poate cauza probleme de sănătate pentru mulți. Anul trecut, aproape 3.500 de austrieci au avut nevoie de tratament medical din cauza bolilor asociate cu vremea toridă. Iar peste 400 de persoane au murit în timpul verii caniculare de anul trecut.
Și Franța este sub Cod Roșu de caniculă. Locuitorii din Lyon se confruntă cu temperaturi de peste 40 de grade la umbră. Aceiași situație este și în Germania, Polonia, Spania și Portugalia.
În schimb, în Japonia plouă cu găleata. Autoritățile îndeamnă populația să rămână vigilentă, deoarece riscul de alunecări de teren și inundații crește dramatic. Cel puțin șase persoane au murit și alte trei sunt date dispărute după intemperiile care au provocat alunecări de teren în sud-vestul țării.
Inundațiile, ploile și alunecările de teren fac ravagii și în nord-estul Chinei, iar, potrivit prognozelor, precipitațiile vor continua să cadă încă cel puțin o săptămână.
Situație similară și în Statele Unite, unde apele învolburate au transformat străzile în râuri.
Ploile torențiale au făcut ca apele să inunde Valea Hudson din New York, provocând moartea a cel puțin o persoană. De asemenea, mai multe drumuri și poduri au fost distruse, vehicule au fost măturate, iar traficul feroviar între New York City și Albany, a fost suspendat. Potrivit presei locale, sunt cele mai grave inundații care au afectat zona de la uraganul Irene din 2011.
Locuitorii de pe litoralul dintre Soci și Tuapse au avut parte nu doar de o ploaie cu grindină, dar și de alte surprize. Trei tornade s-au format simultan deasupra Mării Negre.
„Plouă cu grindină. E un zgomot atât de puternic, încât nu mai rezist. E luna iulie. Soci.”
Iar în orașul Johannesburg și alte zone înalte din Africa de Sud a nins, pentru prima dată în ultimul deceniu. Zăpada a acoperit acoperișurile caselor și grădinile. Copiii surprinși au făcut bulgări de zăpadă și au încercat să prindă fulgii - unii dintre ei nu mai văzut niciodată o ninsoare.