Descoperire arheologică în Atapuerca: primele urme ale unei case din perioada neolitică
Secretele ascunse de mii de ani dezvăluite de către arheologii spanioli. În localitatea Atapuerca au fost găsite primele urme ale unei case din perioada neolitică, care ar avea o vechime de șapte mii de ani. Astfel de descoperire, susțin cercetătorii, nu mai există în Europa.
Arheologii spanioli au săpat doi metri pătrați de sol argilos, unde a fost găsită o casă construită în epoca neolitică din Europa. De asemenea, sunt și urme ale primelor încercări de a fac agricultură.
„Nu am găsit în Europa un astfel areal de abitație: sunt amenajate spațiile de locuit. Mai exact, ei prelucrau solul pentru a-l stabiliza”, a declarat Amalia Pereze, arheolog.
Într-un alt sit arheologic de la Atapuerca, au fost descoperite mai multe artefacte ce țin de prelucrarea pietrei, dar și resturi de oase de animale. Cercetătorii susțin că acestea creează o imagine despre comportamentul și îndeletnicirile oamenilor preistorici.
„Ne dorim să găsim mai multe urme, pentru că suntem deja în epoca Neanderthalilor, în situl alăturat le-am găsit. Dacă nu ne reușește anul acesta, vom reveni anul viitor”, adăugat Ana Isabel Ortega, arheolog.
La Atapauerca au loc săpături sistematice din anul 1978. Lucrările de cercetare sunt efectuate în 10 zone diferite unde au fost găsite resturi fosile de acum 1,5 milioane de ani, dar și urme de hominizi de până la 50 de mii de ani vechime.