Sondaj: Ce cred judecătorii, procurorii și avocații despre independența Justiției în Republica Moldova
Judecătorii, procurorii și avocații din Republica Moldova au fost întrebați ce cred despre starea justiției la moment și inițiativele de reformare a acesteia. Câți dintre aceștia consideră că specialiștii din justiție sunt independenți sau iau decizii fără a fi influențați din exterior, arată datele unui sondaj prezentat astăzi. Reprezentanții Justiției consideră rezultatele sondajului drept un semnal pentru autorități.
Marea majoritate a judecătorilor și procurorilor consideră că lipsa de încredere în sistemul judiciar se datorează atacurilor politice.
În același timp, cele două bresle dau vina și pe jurnaliști, pentru că le-ar fi creat o imagine distorsionată.
Pe de altă parte, judecătorii și procurorii recunosc faptul că oamenii sunt dezamăgiți de modul în care funcționează instanțele și procuraturile.
Avocații susțin totuși că cea mai mare problemă o reprezintă deciziile ilegale, pentru ei - politicul și presa sunt complementare, dar la fel contribuie la percepția populară negativă. C1 OUT
Vettingul judecătorilor și procurorilor are o susținere relativă în interiorul sistemului, doar breasla avocaților își dorește clar resetarea instanțelor și parchetelor. Însă, o bună parte dintre judecători și procurori se conformează și au o atitudine echilibrată în raport cu evaluarea externă.
Aproximativ aceleași poziții le au breslele din justiție privind reformarea Curții Supreme de Justiție și transformarea într-o instanță de casație care să emită hotărâri în baza unui sistem unificat de precedente și spețe. Judecătorii și procurorii susțin reforma în proporție de 40 la sută. Avocații sunt de acord cu noua formulă CSJ.
Pentru instituirea unei instanțe anticorupție, propusă deocamdată de președinta Maia Sandu, dar care nu face parte din planul inițial al reformei, la fel susținerea este relativă, fără o majoritate clară.
„Acest studiu este esențial din mai multe puncte de vedere și ca orice instrument ne dă mai multe resurse. Are o importanță multiplă. Pe de o parte avem o măsură prin care sistemul justiției, cel al procuraturii și al avocaturii pot măsura anumite reforme, calitatea acestuia și modul în care sunt percepute din interior”, a declarat Ilie Chirtoacă, președinte CRJM.
*„Datele din sondaj nu cred că arată nivelul de cultură, dar arată nivelul de lipsă de încredre în integritatea colegului, vecinului său și asta este grav de fapt. Nu putem fi independenți, dacă suntem corupți”, a spus judecătoarea Livia Mitrofan.
*„Procuratura se află la prima linie a procesului de reformare deoarece este o instituție de maximă importanță, atunci când vorbim de securitatea națională, combaterea criminalității organizate, lupta cu corupția, investigarea fraudelor de proporții, precum și alte cazuri de rezonanță. Astfel, necesitatea asigurării unui sistem eficient al Procuraturii este esențială pentru asigurarea statului de drept”, a spus Igor Demciucin, adjunctul procurorului general.
„Este important ca aceste sondaje să genereze niște soluții pentru cei de care depind aceste soluții. Cred eu că aceste rezultate sunt generate de situația în care ne aflăm astăzi, de criză, și suntem la frontieră cu un război. Oricum este un semnal important pentru autoritățile statului”, a spus Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților.
Studiul a fost realizat în aprilie-iunie 2023 de Centrul de analiză CIVIS, la comanda Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova.
Peste 20 la sută din profesioniștii celor trei bresle au participat la sondaj.