Social

Un nou proiect finanțat de SUA de reformă a justiției și combatere a corupției

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională acordă Republicii Moldova șase milioane de dolari pentru implementarea proiectului de reformă a justiției și combaterea corupției. Proiectul presupune standarde de excelență pentru instituțiile anticorupție, sprijinirea Ministerului Justiției în reformele aflate deja în derulare, dar și crearea unui mini secretariat. Astfel, este continuat parteneriatul cu Guvernul de la Chișinău pentru a crea instituții rezistente, care aplică legea în mod corect și echitabil.

USAID
Sursa: USAID

Adjuncta administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, Erin McKe susține că noul proiect urmează să consolideze eforturile de eradicare a corupției prin intermediul autorităților naționale fortificate, dar și o societate civilă mai puternică.

„În cadrul acestui proiect va fi creat un mini secretariat care va monitoriza implementarea strategiei de dezvoltare a justiției în Republica Moldova. Noul nostru program va oferi activități de consolidare a capacităților pentru cei din sistemul judiciar, vom oferi și asistență pentru organele de administare judiciară nou formate și va continua să consolideze eforturile de supraveghere a societății civile.”, a declarat Erin Mcke, adjunct al biroului USAID Europa și Asia.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon susține că Statele Unite vor continua să susțină Republica Moldova pe segmentul justiției, astfel încât sistemul să fie mai eficient, mai transparent și mai responsabil față de cetățeni.

„Acest proiect va crea standarde de excelență pentru instituțiile anticorupție, va consolida capacitățile Institului Național al Justiției și va sprijini Ministerul Justiției în efortul său de reformă în curs”, a mai adăugat Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Prezentă la evenimentul de lansare, președinta Maia Sandu a declarat că fenomenul oamenilor corupți din sistemul judiciar, care apară interesele grupărilor criminale, este o problemă majoră pentru țara noastră, la care se lucrează intensiv.

„Vom continua curățenia generală în justiție și o vom continua cu sprijinul dumneavoastră. E nevoie să continuăm să construim capacități. Dincolo de faptul că e nevoie de oameni onești, este nevoie și profesioniști. Deci cei onești trebuie să fie și buni profesioniști ca să poată să descurce acele scheme de corupție din trecut și să poată să dea verdicte corecte, legale.” a afirmat Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

Până în prezent, USAID a oferit Republicii Moldova 2 miliarde de dolari. Banii au fost destinați pentru proiecte care vin să îmbunătățească viața cetățenilor.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult