Contoarele inteligente, soluția pentru un cost redus al energiei electrice
Contoarele inteligente pot fi soluția pentru un control mai bun a consumului de energie. O spun reprezentanții unei companii din țara noastră care confecționează aceste dispozitive. Totuși, ei menționează că cererea nu este mare pe piața internă, din lipsa unui interes. Însă autoritățile dau asigurări că în următorii ani majoritatea cetățenilor vor dispune de aceste dispozitive pentru un consum eficient a energiei electrice.
În cazul controlului clasic, datele sunt colectate de către persoanele responsabile. Mai mult datorită acestor dispozitive, consumul este unul mai mic. Până a fi instalate, acestea sunt supuse unui șir de verificări.
„Reparăm placa de circuit. Din cauza temperaturii, care este în cuptor, unele detalii pot să iasă din funcțiune, iar noi le instalăm la loc”. „Pregătim sticla pentru contorul care merge pe conveier și pune elasticul jur împrejur. Nu este așa greu”. „Aici confecționăm baza pentru contorul trifazat. Este o muncă grea deoarece trebuie să stăm toată ziua în picioare”, spun specialiștii.
Contoarele inteligente pentru energie electrică sunt setate în laborator. Aici sunt verificate, calibrate, este instalat softul și configurările finale. Contoarele monofazate au nevoie de 40 de minute, iar cele trifazate de o oră și 20 de minute.
„Contoarele inteligente ne permit să limităm consumul de energie electrică și asta deoarece are un anumit prag de consum. Toți senzorii magnetici ne permit să atenționăm distribuitorul de energie atunci când cineva încearcă să fure electricitate. În unele țări, procentul este destul de mare, la noi coeficientul de pierdere este de 8%, și poate ajunge la 3 sau 4% dacă vom utiliza contoare inteligente”, a spus Ruslan Casico, director comercial.
Până în prezent peste 1000 de moldoveni au instalate astfel de contoare.
„Contoarele inteligente țin de digitalizarea energiei, respectiv asta ne propunem acum, pentru că noi trecem pas cu pas spre decarbonizare și contorizarea inteligentă, este un mic pas spre asta. Un consumator care știe să gestioneze un astfel de contor, care lucrează pe tarif diferențiat, respectiv primește o factură mai mică la sfârșitul lunii”, a afirmat Cristina Pereteatcu, secretar de stat.
În data de 13 iunie Ministerul Energiei a lansat programul pilot, care presupune instalarea a 35 de mii de contoare inteligente pentru energia electrică în instituțiile publice din țară, dar și în gospodării.