Politic

În Republica Moldova va fi instituit Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Inițiativa Maiei Sandu, votată de Parlament

Cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării va fi consolidată. În prima lectură, parlamentul a votat inițiativa legislativă a președintelui R.Moldova, Maia Sandu, privind instituirea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Instituția va implementa măsuri privind securitatea spațiului informațional și de sporire a rezilienței societății în fața amenințărilor.

parlament.md
Sursa: parlament.md

Centrul va avea dreptul să înainteze autorităților publice propuneri de modificare a cadrului normativ, dar și să sesizeze organele de drept în cazul depistării încălcărilor legislației naționale în domeniu. În același timp, Măsurile realizate de Centru, în raport cu alte autorități și mediul privat, vor avea caracter de recomandare.

„Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale. Instituția va implementa măsurile ce se impun pentru a asigura securitatea spațiului informațional și pentru a crește gradul de reziliență a societății în fața amenințărilor”, se arată în comunicatul Parlamentului.

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani.

Candidatura directorului va fi selectată în urma unui concurs public organizat de Președintele țării. Directorul va fi asistat de un adjunct, numit în funcție de Președintele Republicii Moldova, la propunerea directorului Centrului.

Totodată, în cadrul Centrului va fi constituit un Consiliu, din componența acestuia vor face parte 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă. Consiliul va avea misiunea de evaluare a activității instituției.

Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării se va afla sub control parlamentar.

Pe 29 mai, preeșdintele R.Moldova, Maia Sandu, a anunțat că va propune Parlamentului o inițiativă legislativă pentru crearea unei instituții „care să combată propaganda dăunătoare statului R. Moldova și să apere cetățenii de manipulare și atacurile propagandistice constante”. Potrivit Maie Sandu, centrul ar urma să aibă două responsabilități: să transmită informații veridice publicului larg, și să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea.

Citește mai mult