Bogdan Aurescu, întrevedere cu Maia Sandu: „România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi”
România va fi mereu alături de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinău să facă față provocărilor cu care se confruntă „în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent”. Asigurarea vine din partea ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu, și a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, luni, la Chișinău.
Potrivit Ministerului român de Externe, șeful diplomației de la București a reiterat, în cadrul discuțiilor cu președinta Maia Sandu, susținerea deplină, pe mai departe, din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii săi, și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităților existente în domeniul esențial al securității energetice, precum și în îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.
Conform sursei citate, ministrul de Externe al României și președinta Maia Sandu au subliniat importanța dezvoltării interconectărilor de transport transfrontalier de energie electrică între cele două state, ministrul român de externe informând cu privire la organizarea, la începutul anului viitor, a unei noi sesiuni a Trilateralei România - Republica Moldova - Ucraina, format inițiat de România, dedicat securității energetice, ca și prima reuniune de la Odesa din septembrie, precum și interconectărilor în domeniul infrastructurii.
Au fost trecute în revistă și progresele și măsurile necesare în continuare în ce privește fluidizarea traficului transfrontalier, respectiv privind construcția de poduri între România și Republica Moldova.
„Ministrul Bogdan Aurescu a relevat demersurile robuste întreprinse constant și prioritar la nivelul președintelui României, prim-ministrului, Parlamentului și al diplomației românești în relația cu statele membre ale UE și cu instituțiile de la Bruxelles pentru sprijinirea eforturilor asumate de Chișinău de îndeplinire a celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană în contextul acordării statutului de stat candidat. În acest sens, au fost discutate măsuri concrete de cooperare și acțiuni diplomatice pentru impulsionarea procesului de aderare la UE”, se arată în comunicat Ministerului de Externe de la București.
Potrivit sursei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit șefului diplomației de la București pentru eforturile sale personale, precum și ale înalților oficiali români, ale României în general, pentru a sprijini Republica Moldova „în această perioadă foarte dificilă”.
De menționat că șeful diplomației române Bogdan Aurescu a întreprins astăzi, 19 decembrie, o vizită de lucru la Chișinău. Vizita demnitarului român vine să consolideze parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și România pentru integrare europeană, comunitatea de limbă, cultură și istorie. Programul a inclus întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu președintele Parlamentului Igor Grosu și cu prim-ministra Natalia Gavrilița.