Regional

Găgăuzii învață româna. În total 22 de centre de studiere a limbii române au fost deschise în sudul țării

În autonomia găgăuză și-au început activitatea primele grupe de studiere a limbii române, create în conformitate cu Programului național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale. Programul are o durată de doi ani, iar înscrierea la cursuri continuă.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Unul dintre centrele de studiere a limbii române, deschise în sudul țării, funcționează în satul Chirsova. La cursuri s-au înscris aproximativ 20 de persoane de diferite vârste, profesii și cu niveluri diferite de pregătire. Toată lumea, însă, dorește să învețe sau să-și consolideze cunoștințele de limba română.

„Mă numesc Sofia Delicosti, trăiesc în Găgăuzia, Moldova, satul Chirsova. Am așteptat cursurile acestea”, spune una dintre cursante.

„Locuiesc în satul Kirsovo, sunt mamă a trei copii. Într-o zi, în grupul nostru școlar de pe o rețea de socializare mi-a venit invitația la cursuri de limba română. Sunt profesor în centru de resurse. În prezent mă aflu în concediu de maternitate și m-a interesat această ofertă. Este important pentru activitatea profesională. Acum lumea se dezvoltă foarte rapid și Moldova noastră la fel. Înțeleg că avem nevoie de limba română. Voi putea să-mi ajut și copiii să învețe această limbă”, spune Tatiana Dincova, o altă participantă la cursuri.

„Se pune accentul pe vorbire, însușirea cuvintelor noi, vocabularul”, menționează profesoara de română Tamara Șompol.

Grupele pentru studierea limbii române au fost deschise în cadrul instituțiilor de învățământ. Până acum, în sudul țării au fost înființate, în total, 22 de centre de formare.

„De la 3 iulie până la 16 septembrie peste 400 de doritori și care sunt astăzi cursanții de limbă română”, spune administratoarea cursurilor Maia Slavova.

Până acum, peste 1.500 de locuitori ai regiunii găgăuze s-au înscris la cursuri de limbă română, iar peste 800 de persoane au început să frecventeze lecțiile. Cursurile sunt susținute de 19 profesori de limba română.

Citește mai mult