Președinta Maia Sandu: „Mizăm pe România pentru interconectarea sistemelor electroenergetice”
Relațiile moldo-române, criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova și sprijinul oferit țării noastre de către România au fost principalele subiecte discutate luni, 19 decembrie, de președinta țării, Maia Sandu și șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu. Șefa statului susține că, în prezent, relațiile bilaterale moldo-române sunt „mai strânse decât oricând” și își exprimă speranța că în anul care vine Chișinăul și Bucureștiul își vor consolida și mai mult relațiile.
„Relațiile noastre cu România sunt mai strânse decât oricând, iar în anul care vine vrem să fim și mai aproape, și să valorificăm mai multe oportunități de dezvoltare pentru ambele părți. Avem pe agendă importante proiecte de infrastructură și de integrare economică, pentru a crește volumul investițiilor și al comerțului”, a scris președinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Președinta țării susține că Republica Moldova mizează pe România pentru interconectarea sistemelor electroenergetice și spune că Chișinăul își dorește ca construcția podului Ungheni-Ungheni să fie pornită „cât mai repede”, iar podul Leova-Bumbăta să devină „operațional”.
„Vrem să simplificăm conexiunile rutiere, iar astfel, și pe cele între oameni”, a menționat președinta Maia Sandu.
În cadrul întrevederii, șefa statului și-a exprimat „recunoștința pentru răspunsul rapid și necondiționat al României” de a ajuta țara noastră să depășească „cea mai mare criză energetică din istoria țării”.
„Livrările de energie electrică și păcură în această perioadă critică ne-au fost salvatoare. Am mulțumit și pentru sprijinul bugetar direct de zece milioane de euro, acordat prin Platforma de Sprijin pentru Moldova”, a conchis lidera de la Chișinău, Maia Sandu.
Amintim că ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a întreprins o vizită de lucru la Chișinău, luni, 19 decembrie. Vizita demnitarului român a venit să consolideze parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și România pentru integrare europeană, comunitatea de limbă, cultură și istorie. Programul a inclus întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu președintele Parlamentului Igor Grosu și cu prim-ministra Natalia Gavrilița.