Cultură

„Orizonturi Chișinăuiene” - capitala prin ochii artistului plastic Florentin Leancă

„Orizonturi Chișinăuiene” este intitulată expoziția de pictură, inaugurată în sala panoramică a Muzeului de Istorie a orașului Chișinau. Deși este originar din Florești, pictorul Florentin Leancă a îndrăgit Chișinăul, în special zona veche a orașului pe care o transpune cu multă prețuire și inspirație în lucrări deosebite.

Căsuțe și biserici vechi, frontoane, ferestre și porți, stradele pline de verdeață și soare - toate acestea pot fi văzute la expoziția de pictură „Orizonuturi Chișinăuiene”.

„Sunt pasionat de orașul vechi, îmi plac zonele istorice, nu neapărat, edificii, precum Primăria sau Teatrul de Operă și Balet, dar și zone mai simple, mai umbrite. Am vrut să le dau viață, să fie reflectate în tablouri, să se cunoască arhitectura orașului Chișinău”, a explicat artistul plastic Florentin Leancă.

„Este o expozițe excepțională. Predomină culoarea gri care oferă starea de liniște, un Chișinău foarte calm, iar culoarea albă pe care o reprezintă Florentin Leancă păstrază vie legenda Chișinăului de oraș construit din piatră albă”, a remarcat Natalia Procop, doctor în studiul artelor.

Ori de câte ori revine de la Paris, poeta Lucreția Bârlădeanu este prezentă la expozițiile de artă.

„Clădirile au și ele un fel de destin ca și oamenii. Unele, un destin fericit, altele, mai puțin. Eu cred că cele care s-au învrednicit de atenția unui pictor sunt niște clădiri fericite care au avut noroc pentru că într-un fel sau altul vor rămâne în memoria noastră”, a spus poeta Lucreția Bârlădeanu.

Printre primii vizitatori ai expoziției au fost și colegii de breaslă a pictorului.

„Cred că Florentin Leancă este unul dintre cei mai interesanți pictori care și-a dedicat opera, talentul, creația - orașului Chișinău. Toate lucrările acestea parcă sunt niște iconițe”, a punctat artistul plastic Ion Moraru.

„Eu îl cunosc foarte bine, suntem colegi, pedagogi la școala de arte Șciusev. Avem noroc că suntem în partea veche a orașului și familiarizăm și elevii cu arhitectura veche”, a specificat pictorul Sergiu Galben.

Expoziția „Orizonturi Chișinăuiene” poate fi vizitată până în data de 15 august.

Citește mai mult