Mihail Sirkeli: „Când noi vorbim despre Evghenia Guțul, noi de fapt vorbim despre Ilan Șor ca persoană politică”
Partidul anticonstituțional Șor ar fi cheltuit aproape 400 de mii de dolari pentru ceremonia de învestire de la Comrat. Festivitatea a fost ignorată de conducerea țării și diplomații statelor partenere. Președinta Sandu a explicat că nu poate participa la un eveniment organizat de un grup infracțional. Acum, se pune problema dacă va fi sau nu acceptată Evghenia Guțul în cabinetul de miniștri, a declarat pentru Moldova 1 jurnalistul găgăuz Mihail Sirkeli.
„Când noi vorbim despre Evghenia Guțul, noi de fapt vorbim despre Ilan Șor ca persoană politică. Evghenia Guțul nu este persoană politică. Formal ea a devenit persoană politică, dar eu nu cred că deciziile vor fi luate de Evghenia Guțul”, spune jurnalistul Mihail Sirkeli de la portalul regional „Nokta”.
Pentru a deveni membră a Guvernului, bașcana Guțul trebuie să depună jurământul la președinție. Întrebată dacă va semna decretul, președinta Sandu le-a răspuns jurnaliștilor că va respecta legea.
„Nu cred că este corect să mergi la inaugurarea în funcția unei persoane care în campania electorală a fost susținută de către o grupare criminală și care face parte dintr-un partid politic care, între timp, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională”, a explicat șefa statului.
„Trebuie să depună jurământul și după asta va fi membru al Guvernului”, a spus la rândul său premierul Dorin Recean.
Alegerile de la Comrat, deși validate de Curtea de Apel Comrat, ar fi fost fraudate potrivit probelor cu care operează Procuratura. Reprezentații Curții de Apel nu au participat la învestire, teoretic e o încălcare de procedură. Iar partidul Șor a fost declarat anticonstituțional. Așadar, există premise ca Evghenia Guțul să nu fie acceptată în Guvern, dar autoritățile de la Chișinău trebuie să găsească o soluție juridică clară, susține Mihail Sirkeli.
„Cum ei vor motiva în cazul în care președinta nu vrea să semneze decretul de a numi Evghenia Guțul membru al Guvernului, acest lucru trebuie să fie explicat și motivat foarte clar. De ce? Da acolo este decizia Curții Constituționale, dat această decizie a Curții Constituționale încă trebuie să fie implementată”, opinează jurnalistul Mihail Sirkeli.
Învestirea bașcanei Guțul, transformată într-o sărbătoare populară, ar fi costat aproape 400 de mii de dolari.
„Un cântăreț Mustafa Sandal, nu știu dacă Turcia încă ține minte despre acest Mustafa Sandal. Dar din câte eu știu, Mustafa Sandal, deci onorariul lui este în jur de 20 de mii de euro. Burak Özçivit, vedeta serialului „Suleiman Magnificul”, da. În 2019 mi se pare că el s-a întâlnit cu fanii săi din Uzbekistan. Și doar pentru câteva ore de discuții cu el a primit jur de 370 de mii de dolari”, menționează jurnalistul de la „Nokta”.
Vă reamintim, partidul dizolvat Șor este în proces de lichidare din cauza finanțării tenebre din exterior. Liderul formațiunii are o sentință de 15 ani în dosarul fraudei bancare și continuă să facă politică din Israel. Autoritățile au cerut extrădarea lui Șor.