Externe

Ambasadorul rus, convocat la Varșovia, după declarații provocatoare ale lui Putin

Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost convocat "de urgență" sâmbătă la Ministerul de Externe polonez în urma unor declarații făcute de președintele rus Vladimir Putin vineri, calificate drept "provocatoare" de Varșovia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Președintele rus a acuzat vineri Polonia că ar avea "planuri revanșarde" și că vrea să recupereze teritorii din vestul Ucrainei, o acuzație recurentă a autorităților ruse.

În cursul unei reuniuni a Consiliului Securității naționale, Putin a menționat între altele că regiunile de vest ale Poloniei actuale au fost un "cadou al lui Stalin" făcut polonezilor după cel de-al Doilea Război Mondial.

Convocarea ambasadorului rus este o urmare a "declarațiilor provocatoare ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, precum și a amenințărilor și a altor acțiuni neprietenoase ale Federației Ruse față de Polonia și față de aliații noștri", a declarat viceministrul polonez Pawel Jablonski.

"Întâlnirea a fost foarte scurtă", a precizat el pentru presă la finalul acesteia.

"Frontierele între țări sunt absolut de neatins și Polonia se opune oricărei revizuiri" a acestora, a declarat Jablonski.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a răspuns vineri seara printr-o postare pe Twitter lui Putin, reiterând că "Stalin a fost un criminal de război, responsabil de moartea a sute de mii de polonezi" în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Jablonski, este o "tentativă de albire a criminalului de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război, care este Putin astăzi".

În aplicarea deciziilor luate în 1945 de marile puteri la finalul conflictului mondial, Polonia a fost deplasată cu 300 km2 spre vest, comparativ cu harta de dinaintea războiului.

Uniunea Sovietică a păstrat astfel teritoriile poloneze pe care și le anexase în 1939, în timp ce Polonia a beneficiat în schimb de câteva regiuni care aparținuseră Germaniei, notează AFP.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult