Politic

Raport // Majoritatea măsurilor pentru implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene au fost îndeplinite

Majoritatea măsurilor din Planului de Acțiuni pentru implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, în contextul cererii de aderare a Republicii Moldova la UE, au fost îndeplinite. Astfel, fiind înregistrată media generală de implementare de 4,24 puncte din pragul maxim de 5 puncte, se menționează în cel de al doilea raport de alternativă, prezentat de experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene, ai Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” și Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Experții celor trei organizații apreciază că, până la 30 iunie, din cele 60 de acțiuni asumate de autorități în Planul de Acțiuni conexe celor 9 angajamente, 24 acțiuni au fost îndeplinite fără carențe, 25 acțiuni au fost implementate cu unele rezerve, 10 acțiuni urmează a fi îndeplinite, iar o acțiune a fost realizată cu rezerve substanțiale.

Potrivit autorilor, cel mai bun calificativ – 5 puncte – este atribuit reformei ce vizează gestionarea finanțelor publice, unde toate acțiunile au fost îndeplinite. Un scor de 4,35 din 5 puncte a fost oferit domeniul combaterii criminalității organizate, precizează expertul la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Adrian Ermurachi, care se referă la unele legi și strategii adoptate.

„Este vorba despre legea privind securitatea cibernetică care vine de fapt să transpună directiva privind securitatea rețelelor informaționale și a informației a Uniunii Europene. Ea de fapt va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, ceea ce un pic decalează obiectivele planului cu ceea ce este prevăzut în lege. Un alt progres pe care vrem să-l menționăm este aprobarea strategiei de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru perioada 2022-2030 și, în principiu, chiar dacă nu a fost în plan, dar trebuie să menționăm că au fost aprobate și toate programele de punere în aplicare a strategiei”, a declarat Adrian Ermurachi.

Una din prioritățile căreia autoritățile statului ar trebuie să-i atragă atenție ține de strategia Proprietății Publice, implicit la componența consiliilor de administrare a instituțiilor publice, a precizat directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert Grup”, Adrian Lupușor.

„Statul trebuie să asigure profesionalizarea consiliilor de administrare, or nu poți avea guvernanță corporativă fără consilii profesioniste și independente. În acest sens noi trebuie să amendăm regulamentul cu privire la numirea membrilor consiliilor, astfel încât acestea să se răsfrângă asupra tuturor membrilor și să asigure condiții egale și clare de numire a profesioniștilor în aceste consilii. Această măsură trebuie corelată cu majorarea salariilor în sectorul public și majorarea salariilor în consiliile de administrare”*, a declarat Adrian Lupușor.

Precizăm că, primul Raport alternativ a fost publicat la 13 aprilie, care a reflectat rezultatele evaluărilor inițiale pentru perioada 1 iulie 2022 – 31 martie 2023. Atunci, media generală pentru gradul de implementare a celor nouă angajamente a fost de 3,8 din 5 puncte.

Potrivit raportului prezentat de Comisia Europeană la un an de la obținerea statutului de țară candidată, Republica Moldova a îndeplinit trei din cele nouă priorități. Bruxellesul a îndemnat atunci autoritățile de la Chișinău să se concentreze cel mai mult la lupta împotriva corupției, a luptei împotriva crimei organizate, inclusiv a recuperării activelor și a combaterii criminalității financiare și a spălării banilor, precum și asupra reformelor administrației publice.

Ucraina, care a obținut statutul de țară candidată odată cu Republica Moldova, a realizat două din cele șapte acțiuni prioritare, iar Georgia - trei din 12.

Citește mai mult