Social

La circa 51 de mii de șomeri înregistrați în Republica Moldova, ANOFM propune 11700 de locuri de muncă

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, în prezent, în Republica Moldova sunt peste 11700 de locuri vacante. Cele mai mai multe, aproape 9000, sunt oferite pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați.

monitorul.fisc.md
Sursa: monitorul.fisc.md

Datele arată că industria ușoară are nevoie de aproape 2500 de angajați în calitate de cusător, țesător sau croitor. Peste 1100 de joburi vacante sunt puse la bătaie pentru operatori sau asamblori de mașini și instalații și cu peste 100 mai puține pentru domeniul transportului și depozitare. Este nevoie și de 951 de muncitori calificați în domeniul artizanal. Mai exact de electricieni, sudori sau strungari.

Pentru șomerii cu studii superioare și medii de specialitate sunt oferite peste 2800 de locuri vacante. Piața muncii este în căutare de peste o mie de tehnicieni și maiștri, dar și de 470 de specialiști precum ingineri, diriginți de șantier, agenți de turism sau manageri. De asemenea, sunt disponibile 412 joburi vacante în domeniul asistenței sociale și sunt necesari 237 de specialiști în instituțiile publice.

Datele Agenției mai arată că cele mai multe locuri vacante de muncă, peste 4500, sunt oferite în capitală. Peste 2100 de joburi sunt disponibile în municipiul Bălți și raionul Ungheni. Iar în raionul Cahul și în Găgăuzia sunt oferite peste 630 de locuri de muncă.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în țara noastră sunt înregistrați aproape 51 de mii de șomeri.

Citește mai mult