Economic

OPCOM vine în Republica Moldova. Guvernul pregătește liberalizarea și transparentizarea pieței de energie electrică

Operatorul român OPCOM va veni anul acesta în Republica Moldova. Totuși va exista o perioadă de tranziție în care Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va calcula prețurile pe piața angro. Amendamentele sunt în dezbatere publică și au fost publicate astăzi.

yellowpages.md
Sursa: yellowpages.md

Piața de energie va fi împărțită în două niveluri, pentru ziua următoare și pentru ziua curentă. Noua lege va permite crearea unei piețe angro transparente, unde prețurile vor fi determinate de cerere și ofertă. În mod obișnuit, producerea de regenerabile nu poate fi prognozată cu exactitate pentru că depinde de condițiile meteo.

„Asta a și fost logica de a aduce în Republica Moldova un operator de piață deja existent, matur, care are peste 20 de ani de experiență de lucru, de organizare a diferitor piețe. Ca să nu trecem tot acest proces să învățăm de la zero. Deja s-a luat decizia la OPCOM, anul acesta ei își deschid o filială în Republica Moldova, după care, de anul viitor, vom avea cel mai probabil primele tranzacții pe bursa de energie electrică în Republica Moldova”, explică Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Deocamdată, există trei metode de subvenționare a producției regenerabile, indiferent de capacități.

„Propunerea guvernului este ca, de la 1 ianuarie 2024, să se intre în mecanism de facturare netă. Când o să generăm energie în exces pe care nu o să o consumăm, o să o vindem în rețea la preț de vânzare, de producător”, a declarat Marcela Lefter, de la Camera de Comerț Americană.

Fântânele-Cogealac din Dobrogea este cel mai mare parc terestru din Europa ca dimensiune, întins pe aproape trei hectare, iar acum zece ani, când a intrat în circuit comercial, avea și cea mai mare capacitate, aproape 600 de megawați, comparabil cu un reactor de la Cernavodă și cu o treime din consumul Republicii Moldova. Investiția a depășit un miliard de euro.

„Suntem într-un moment în care noi considerăm că am învățat niște lecții pe care suntem bucuroși să le împărtășim, prima dintre lecții ar fi legată de nevoia ca statul prin diverse pârghii să asigure un prag minim de rentabilitate pentru investitori. Există modele europene pe care, într-o formă sau alta, decidenții vor trebui să le analizeze, să se uite inclusiv la cazul României care a folosit schema de sprijin prin certificate verzi, și să încerce să adapteze ceva pe specificul local”, punctează managerul Liviu Gavrilă.

În România, producerea energiei regenerabile a fost subvenționată prin schema certificatelor verzi. Statul elibera pentru firmele producătoare aceste certificate și impunea furnizorului final o cotă de aprovizionare cu regenerabile.

Citește mai mult