Social

La teatrul „Licurici” din capitală sunt organizate diverse activități pentru copii ucraineni și părinții lor

Din aprilie 2022, foaierul teatrului pentru copii „Licurici” din capitală a devenit un spațiu primitor pentru copii refugiați din Ucraina. Ei participă la numeroase activități: lecții, cercuri de robotică, coregrafie, artă plastică, ședințe de consiliere psihologică. Toate sunt realizate în cadrul proiectului realizat de Programul Educațional „Pas cu Pas”, cu sprijinul financiar al World Vision Ukraine Response, UNICEF și Consiliul norvegian pentru refugiați.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Deși e vacanță, copiii ucraineni studiază disciplinele școlare fiind ghidați de pedagogi din Republica Moldova sau din Ucraina.

„Unii copii vor merge în clasa 1 și noi îi ajutăm să se adapteze, deoarece o parte a ales să frecventeze școlile de aici, alții învață online la instituțiile din Ucraina și noi organizăm lecții de limba ucraineană ca ei să nu uite limba maternă, să nu piardă legătura cu Ucraina”, menționează profesoara din Ucraina Evghenia Ogurțova.

Activitățile sunt benefice pentru copiii refugiați și pentru părinții lor.

„Aici multe lucruri îmi amintesc de Ucraina. Mi-am făcut mulți prieteni, condițiile sunt foarte bune, totul e frumos.”;

„Activitățile sunt necesare, învăț limba ucraineană, matematica, am noi prieteni.”;

„Pentru părinți este un ajutor extraordinar, deoarece familia noastră nu și-ar fi permis atâtea lecții suplimentare, activități în cercurile artistice.”;

„Eu, ca mamă, vin aici cu mare plăcere. Cu bucurie urmăresc cum copiii noștri petrec timpul cu folos. Mulțumim celor care sunt atât de generoși cu noi.”

„Activitățile sunt realizate de programul educațional „Pas cu Pas” cu sprijinul UNICEF, Consiliul norvegian pentru refugiați și World Vision Ukraine Response. În centrul „Culorile copilăriei” accentul este pus pe recuperarea lacunelor de învățare. Astfel, copii din clasele 1-4 pot participa la activități integrate, dezvoltativ-regreative și la anumite discipline. La fel, copii din ciclul gimnazial-liceal au activități cu matematica, limba română”, spune coordonatorul proiectului, Olga Olevschi.

„Teatrul nostru este un cuibușor care-i găzduiește pe cei mai mici, dar și pe părinții lor. Noi dorim ca teatrul să fie un zid care să le țină sănătatea psihologică și cea morală”, menționează Daria Boboc, șef de secție la Teatrul „Licurici”.

Micul David a îndrăgit Chișinăul unde se află împreună cu bunica, iar dorul de casă și de părinții rămași în Ucraina și-l alină prin jocuri creative. David a exprimat dorința tuturor ucrainenilor.

„Războiul să se sfârșească cât mai curând”, a spus copilul.

În pauza dintre activități, copiii au parte de gustări și mese calde. Săptămânal, la lecții și la cercurile creative participă peste 200 de copiii refugiați din Ucraina.

Citește mai mult