Social

Doar 200 din 180 de mii de posesori de mașini au plătit acciza vamală cu o reducere de 70 la sută

Proprietarii mașinilor cu numere de înmatriculare străine nu se grăbesc să-și vămuiască automobilele. Până în prezent, aproape 200 din 180 de mii de posesori au achitat acciza vamală cu o reducere de 70 la sută, care a intrat în vigoare de la 1 iulie.

Printre cei care au decis să profite de această oportunitate este și Iurie Tiholas.

„Există o propunere avantajoasă acum, cu această reducere de 70%. A venit timpul să o scoatem din țară, de aceea am decis să o vămuim, ca să nu o scoatem din țară și să o vindem acolo.”

Automobilul lui Iurie a fost fabricat în 2012 și valorează 11 mii de euro, echivalentul a 215 mii de lei. Grație noii schimbări la Codul Vamal, el a plătit pentru acciza de vămuire peste 21 de mii de lei.

„E benefic să vămuiești o astfel de mașină pentru așa bani. Dacă nu ar fi fost această reducere, aș fi nevoit să achit în jur la 4 mii de euro”, conchide Iurie Tiholas.

„Mașina cu cât este mai veche, cu atât mai mare este acciza. Ăsta este principiul. Mașina care are 10 ani, ca exemplu, motorul 2 mii cm 3, trebuia să plătească peste 100 de mii de lei, peste 5 mii de euro. Omul spune că e prea scump. Noi i-am dat această reducere, ca să îl motivăm”, explică Ion Groza, deputat PAS.

Așadar, șoferii care doresc să își vămuiască autovehiculul trebuie să prezinte declarația vamală de tipul DV6, copia buletinului de identitate, pașaportul tehnic, dovada dreptului de proprietate și dovada achitării vinietei, iar procedura nu durează mai mult de o oră.

În același timp, automobilele care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova până la 1 ianuarie 2023 și au fost vândute la piese vor fi radiate din sistemul informațional al Serviciului Vamal.

„Mijloacele de transport care au fost declarate, prin acțiune, până la 31 decembrie 2023, care au fost distruse sau vândute la piese, în baza cerereii persoanei, regimul vamal de admitere temporară poate fi închis în baza unei plăți unice în mărime de 15 mii de lei”, a declarat Ghenadie Ostafciuc, șef de secție la Biroul Vamal.

Dacă unii șoferi salută inițiativa legislativă, alții o critică. Ei își doresc ca această ofertă din partea statului să fie valabilă și pentru automobilele noi.

VOX: „E mai convenabil să fie mai ieftină devamarea. Dacă e vechi, vechi nu mai merită să o devamezi. E veche. Aceia o aduc de acolo, dar noi?”,

„Ele sunt vechi. Care este sensul să cumperi acest fier vechi și să îl aduci aici? Poate guvernarea a vrut să facă ceva bine pentru oameni, dar nu văd nimic bun în asta.”;

„Eu aș zice că e ceva bun, nu e nimic straniu.”

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova circulă aproximativ 180 de mii de mijloace de transport, plasate sub regimul vamal de admitere temporară. 15.000 dintre acestea sunt înregistrate în România.

Citește mai mult