Internațional

Frigidere stradale, în Elveția, ca modalitate de reducere a risipei alimentare

Pentru a reduce risipa alimentară și a proteja mediul înconjurător, o organizație non-profit din Geneva a pus frigidere pe marginea străzilor, cu mâncare gratis. Produsele provin de la restaurante și magazine. Astfel, oameni străzii, vârstnici, studenți, oricine vrea ceva de mâncare se poate servi.

neverendingfootsteps.com/things-to-do-geneva-switzerland
Sursa: neverendingfootsteps.com/things-to-do-geneva-switzerland

În general, sunt legume, fructe și sandvișuri. Sunt încă bune de mâncat și, în loc să ia drumul gunoiului, ajung la oamenii care au nevoie.

*„E foarte bine, iau căpșune, cireșe, e foarte bine, îmi place că sunt gratis”, spune o beneficiară.

Frigiderele stradale sunt aprovizionate și de oameni care au un surplus de alimente. Ori pleacă în vacanță și vor să lase frigiderul de acasă gol.

„Am venit să aduc niște roșii pentru că am foarte multe în grădină, locuiesc în apropiere, avem recoltă bună și vreau să dau și altora. Îmi place să fiu de ajutor.”

Deocamdată, frigiderele stradale sunt doar la Geneva, dar tot mai multe orașe elvețiene sunt interesate să pună în practică această modalitate de reducere a risipei alimentare.

„În prezent, în lume, aproape o treime din producția alimentară se aruncă. În Eleveția se aruncă aproape 2,8 milioane de tone de mâncare pe an. De asemenea, 40% din această cantitate provin din gospodării, așa că, prin acest proiect, încercăm de asemenea să apelăm direct la gospodării”, explică Marine Delevaux, directoare de proiect.

Frigiderele se golesc cam într-o oră, dar nimeni nu ia mai mult decât strictul necesar.

Citește mai mult