Politic

Peste șase sute de potențiali candidați ai grupului Șor, excluși din alegeri

Peste șase sute de potențiali candidați ai grupului Șor nu vor participa la alegeri. Parlamentul a votat în lectură finală amendamentele propuse de deputatul PAS, Olesea Stamate. Interdicția va funcționa totuși cinci ani, nu trei, așa cum fusese propus inițial. În același timp, au fost înăsprite pedepsele pentru coruperea politică și extinse atribuțiile Comisiei Electorale care va putea decide excluderea candidaților din cursa electorală.

multimedia.parlament.md
Sursa: multimedia.parlament.md

„Am propus ajustarea cadrului legal și conex astfel încât să fie posibil de constatat fapte de corupere a alegătorilor de organele electorale și dispunerea anulării înregistrării candidatului a candidatului sau a concurentului electoral. Să fie modificat Codul penal în sensul majorării pedepsei în cazul acceptării cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat”, a precizat deputatul PAS, Olesea Stamate, președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități.

În acest caz, amenzile ajung și la jumătate de milion de lei, iar pedeapsa maximă cu închisoarea este zece ani. Mai mult, politicienii care vor lua bani ca să migreze la alt partid vor răspunde penal cu amenzi de aproape 400 de mii de lei sau chiar cu până la 15 ani de închisoare. Iar coruperea activă la fel se pedepsește aspru, amenda pentru un partid politic care încearcă mituirea este puțin sub un milion de lei. Pedeapsa cu închisoarea este între șase și 12 ani.

„Partidul „Șor” este condus de o grupare criminală, de către oameni care au antecedente penale și trebuie să răspundă pentru faptele pe care le-au comis. În același timp, nu putem porni de la premisa că absolut toți oamenii care sunt în acest partid, primari, consilieri locali, de la nivelul anumitor sate, sunt oameni cu probleme penale. Această lege și efectele sale nu vor face decât să descurajeze potențialii candidați de pe listele Partidului „Șor” la alegeril locale din diferite localități, s-ar putea ca anume acesta să fie scopul Partidului Acțiune și Solidaritate... Iată este în afara legii la ora actuală. Viitorul acestei echipe conduse de Ilan Șor este unul incert”, a declarat politologul Mihai Mogîldea de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

După consultările publice, lista persoanelor care nu pot participa la alegeri în următorii cinci ani a fost scurtată. Sancțiunile sunt valabile doar pentru liderii partidului și membrii cu funcții elective. Asta ar însemna cinci deputați aleși pe listele Șor, și peste 630 de primari, consilieri locali și raionali, se mai adaugă aici conducerea formațiunii anticonstituționale Șor. Legea va fi contestată, a transmis liderul partidului dizolvat, Ilan Șor, condamnat penal pentru fraudă bancară.

Citește mai mult