Cultură

Impresiile unui ambasador român la Paris. Adrian Cioroianu va lansa la „Bookfest” cartea „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”

Cea de-a 6 ediție a Salonului Internațional de carte „Bookfest” revine la Chișinău în perioada 30 august - 3 septembrie. Organizat de ministerele culturii, uniunile editorilor din România și din Republica Moldova, evenimentul vine cu mai multe surprize. Astfel, urmează să fie prezentate cărțile a peste 20 de edituri de pe ambele maluri ale Prutului. Printre ele și cartea „Frumoasă era Sena pe sub florile mele” de Adrian Cioroianu.

„În acest an am avut bucuria de a publica o carte despre mandatul meu la Paris, la UNESCO. Se cheamă „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”. Pentru că am stat cinci ani și jumătate la etajul cinci al unei clădiri de pe malul Senei și aveam un balcon pe care am pus flori, am pus plante, și de aici titlul cărții, dar de fapt, nu e despre flori, ci despre UNESCO. Despre ce s-a întâmplat în acești cinci ani jumate.”

În calitate de Ambasador al României la UNESCO, Adrian Cioroianu a avut colaborări cu colegii de breaslă din mai multe țări.

„Am avut foarte multe dosare comune și cu colegii din Republica Moldova, gândiți-vă numai la Mărțișor, care a intrat în patrimoniul mondial UNESCO în 2017, apoi Ia, cămașa cu altiță, covorul de perete. Așa încât sunt lucruri de care îmi aduc aminte cu drag, mai ales că sunt legate și de tradiția noastră, și de istoria noastră, și de identitatea noastră comună.”

Adrian Cioroianu s-a aflat la Chișinău la celebrarea Zilei Imnului Național al Romaniei „Deșteaptă-te, Române!”.

Adrian Cioroianu este istoric, profesor universitar, jurnalist, eseist și om politic, a fost ministru al Afacerilor Externe al României, Ambasador la UNESCO, iar din 2022 este director al Bibliotecii Naționale a României.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Citește mai mult