Regional

Comrat: Scandalul lingvistic se amplifică. Șapte candidați pentru funcții în administrația locală au picat testul la limba găgăuză

Scandalul lingvistic din autonomia găgăuză ia amploare. Șapte candidați pentru funcții în administrația locală nu au promovat testul de cunoaștere a limbii găgăuze, pe care sunt obligați să o cunoască conform normelor legislative locale. În context, reprezentanții Adunării Populare i-au criticat pe bașcanul ales Evghenia Guțul și pe Ilan Șor din cauza presiunii asupra aleșilor locali pentru a accepta noua componență a Comitetului Executiv de la Comrat.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Cu o oră înainte de ședința comisiei lingvistice, aleșii locali au declarat în cadrul unui briefing că se fac presiuni asupra lor prin mitinguri, care au loc în mod regulat la Comrat în ultima perioadă.

„Acțiunile membrilor echipei noului bașcan sunt inacceptabile. Ele duc la o complicare a situației socio-politice din Găgăuzia, amenință securitatea autonomiei. Le reamintim că Găgăuzia nu este a Partidului „Șor” sau a altei formațiuni”, a menționat vicepreședintele Adunării Populare, Gheorghe Leiciu.

Fostul primar de Orhei și adjunctul noului bașcan, Pavel Verejanu, a recunoscut că nu cunoaște găgăuza, dar a promis să o învețe.

„Toți știu că eu nu cunosc limba găgăuză, dar am promis că mi-am luat angajamentul să o învăț. Țin să remarc faptul că, din cele trei limbi oficiale în autonomie, eu cunosc două din ele. Asta e un plus”, a subliniat Pavel Verejanu.

Faptul că nu cunosc găgăuza l-au recunoscut și alți candidați. Totuși, au fost și din cei care au trecut testul.

Examenul la cunoașterea limbii găgăuze a durat câteva ore, după care au fost anunțate rezultatele.

„Din 21 de candidați pentru funcții în Comitetul Executiv, șapte nu cunosc limba găgăuză. Nu putem să vă spunem numele pentru că pe moment se întocmesc rezultatele. Urmează să le facem publice”, a spus președintele comisiei lingvistice, Dmitri Manastîrlî.

Conform procedurilor, Evghenia Guțul este obligată să înlocuiască candidații care nu au trecut testul.

Citește mai mult