Social

La Chișinău au fost organizate câteva evenimente prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Pantelimon Halippa

Astăzi, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui Pantelimon Halippa, personalitate emblematică a luptei pentru drepturile basarabenilor și pentru Unirea Basarabiei cu România. El a înființat în 1906 prima publicație în limba română la Chișinău, a fost întemeietorul Universității Populare, a Societății scriitorilor, a librăriilor „Luceafărul”, a fost ales membru al Academiei Române. Aceste și alte fapte au fost evocate la simpozionul cu genericul „Pantelimon Halippa - un drum, un destin”, organizat de Asociația Istoricilor „Alexandru Moșanu”.

„Este o zi plină de istorie ziua de 1 august, ziua în care s-a născut Pantelimon Halippa, o personalitate care a dat sens istoriei, care a făurit istoria”, spune directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Cojocaru.

Lupta lui Pan Halippa pentru libertățile basarabenilor, pentru Unirea Basarabiei cu România sunt abordate în cartea „Tribun al Basarabiei”, o cercetare a istoricilor Ion Constantin din București și Ion Negrei de la Chișinău.

„Revenirea la firesc a fost esența vieții lui Pan Halippa pe toate planurile. Și în plan politic, cultural, istoric el exprima aceea ce aștepta Basarabia de la generația înaintașilor de la 1918: revenirea în spațiul românesc și un spațiu basarabean democrat și civilizat”, menționează vicepreședintele Asociației „A. Moșanu”, Ion Negrei.

Volume ale contemporanilor despre Pan Halippa și o valoroasă colecție de rarități au fost prezentate în expoziția organizată de Biblioteca Națională.

„”Viața Basarabiei” din 1932, Pan Halippa a condus această revistă până în 1944. Este o bogăție pe care noi o păstrăm cu sfințenie”, spune Veronica Borș, director adjunct al Bibliotecii Naționale.

O adevărată comoară este unicul volum de versuri al lui Pan Halippa, „Flori de pârloagă”. A apărut în 1921 la Iași cu o prefață elogioasă de Mihail Sadoveanu. Primul vers este intitulat „Poezie-datorie”.

„De altfel, poezia aceasta este citată trei strofe de George Călinescu în „Istoria Literaturii Române de la origini până în prezent” în care Pan Halippa își exprimă concepția sa despre poezie ca o datorie morală”, subliniază doctorul habilitat Alexandru Burlacu.

După instaurarea regimului comunist, Pan Halippa a fost arestat, încarcerat în 1950 la Sighet, predat apoi la Chișinău, unde tribunalul militar l-a condamnat la 25 de ani de muncă silnică în Siberia. Revenind la București, a fost din nou întemnițat.

„Tânăra generație este fascinată de această personalitate, a fost președintele Sfatului Țării.”;

„Chiar votând Actul Unirii la 27 martie 1918, vedem cum a luptat pentru unitatea națională, pentru limba română”;

Participanții la simpozion au depus astăzi flori la piatra memorială din Chișinău, iar evocarea la bibliotecă a fost anticipată de o slujbă de pomenire. Pantelimon Halippa s-a născut la 1 august 1883 la Cubolta, județul Soroca, și s-a stins din viață la 30 aprilie 1979 la București.

Citește mai mult