Tot mai mulți moldoveni își asigură locuințele. Asigurător: unii cetățeni conștientizează riscurile

Numărul moldovenilor care își asigură locuințele crește constant, arată datele Băncii Naționale a Moldovei oferite pentru Radio Moldova. În 2024, peste 41.500 de locuințe au fost asigurate, cu peste 8.500 mai multe decât în 2023. Deși este opțional, specialiștii subliniază că proprietarii ar trebui să conștientizeze importanța acestui proces. În caz de incendiu, cutremur sau în alte situații de risc, polița de asigurare poate acoperi integral pagubele.
Moldovenii își asigură mai degrabă mașinile decât locuințele pentru care au muncit o viață întreagă, consideră Adrian Ciobanu, reprezentant al unei companii de asigurări din capitală. Este o greșeală, spune el, deoarece oamenii nu conștientizează riscurile și ce pot pierde.
Așa cum a fost parcursul anului, așa a și rămas. Nu mai asigurăm bunurile impuse de bancă. Asigurăm apartamentele și casele pentru care se iau credite – banca le ia în garanție. Acestea sunt asigurate împotriva incendiilor, actelor de vandalism și a altor riscuri.
Statistica arată însă că tot mai mulți oameni își asigură de la an la an locuințele. Asigurătorul poate oferi o acoperire de câteva zeci de mii de euro în caz de risc, a mai spus Adrian Ciobanu. Tot ce trebuie să facă cetățenii este să se adreseze companiilor de asigurări pentru consultări, iar suma asigurată va fi stabilită în funcție de ce locuințe au în proprietate.
La apartamente putem vorbi despre mai multe riscuri, cum ar fi riscul să fii inundat de vecinul de sus sau, dimpotrivă, tu să-l inunzi pe vecinul de jos. Pentru astfel de situații, avem un alt tip de asigurare care acoperă aceste riscuri – chiar dacă tu ești cel care provoacă dauna vecinului, asigurarea poate acoperi paguba produsă. Tariful este, în general, de aproximativ 0,1% din valoarea de piață a locuinței, adică, de exemplu, pentru un apartament sau o casă care valorează un milion de lei, costul asigurării ar fi în jur de o mie de lei pe an.
Deși conștientizează importanța asigurării, oamenii spun că nu sunt informați cum trebuie să o facă și nici nu prea au încredere în companiile de asigurare. Alți susțin că, pentru orice eventualitate, e bine să fie asigurate și casa, și mașina.
„Doar la mașină am făcut asigurare, la casă nu ne-am gândit. Mașina este asigurată, știi unde să o asiguri, dar casa… nu știu ce să zic, poate ar trebui să o asigurăm și pe ea”;
„De exemplu, la noi casa este asigurată, dar prin asigurare se pot obține compensații, adică, în cazul în care vine comisia și decide altceva;
„De unde să avem? Ar trebui să facem asta, deoarece se întâmplă multe”;
„Nu m-am gândit prea mult la asta, dar nu știu dacă ar mai trebui să dăm ceva”, spun oamenii.
În urma asigurării în 2024 a celor peste 41 500 de imobile, companiile de asigurări au încasat peste 35 de milioane 500 de mii de lei, potrivit datelor BNM. Prin urmare, în medie, asigurarea ar putea costa aproximativ 850 de lei, dar aceasta depinde de suprafața și tipul locuinței.