Cultură

Corul Marii Uniri din Iași a evoluat în premieră la Chișinău

A cules aplauze în România și peste hotare și a demonstrat o dată în plus că muzica patriotică mai poate cuceri inimile spectatorilor. Vorbim despre Corul Marii Uniri din Iași care a evoluat în premieră la Chișinău cu prilejul celebrării Imnului Național al României „Deșteaptă-te, române!”

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Piatra de temelie a Corului Marii Uniri a fost pusă la Ateneul Național din Iași la 1 decembrie 2017, iar concertul de inaugurare a avut loc la 27 martie 2018 în cadrul proiectului 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

„De cinci ani îi vedeți pe scene naționale și internaționale, pretutindeni ducând un repertoriu al patriotismului, identității de neam pentru că până la urmă într-o Europă a diversității și multiculturalității trebuie să afirmăm acele lucruri care ne definesc”, spune directorul Operei Naționale de la Iași, Andrei Fermeșanu.

Îmbrăcați în costume stilizate după uniformele militare din Primul Război Mondial, membrii Corului au evoluat la cele mai importante evenimente și festivaluri din România, au cules aplauze și din străinătate.

„Anul trecut am avut un turneu în Europa. Am debutat în Nürnberg, am trecut prin Mannheim, Viena, Paris și am încheiat la Catedrala Alba Iulia, Catedrala Încoronării. Am avut cântece patriotice, am avut prelucrări folclorice, nu ne-a lipsit nici repertoriul religios”, spune Andrei Fermeșanu.

„Un cor extraordinar, Corul Marii Uniri 11 sec ne-au impresionat la maximum toate interpretările.”;

„E superbă interpretarea. Prima dată suntem la un eveniment la care am ascultat toate Imnurile României.”;

„Evenimentul acesta ne-a oferit șansa să simțim câte puțin din tot ce s-a întâmplat cu România și ne-a făcut o mare plăcere vocile celor 24 de artiști. Fac o adevărată capodoperă muzicală.”

Corul Marii Uniri s-a aflat la Chișinău cu prilejul celebrării Imnului Național al României „Desteaptă-te, române!” și a încântat spectatorii cu un valoros repertoriu de cântece patriotice.

Citește mai mult