Social

Donație de 300 de genți frigorifice pentru Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, din partea MOIM

300 de genți frigorifice pentru transportarea medicamentelor și 600 de elemente frigorifice flexibile au fost donate Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Donația vine din partea Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în susținerea sistemului medical de la noi. Gențile frigorifice vor fi distribuite echipelor de asistență medicală urgentă din întreaga țară.

facebook.com/CNAMUP
Sursa: facebook.com/CNAMUP

Cele 300 de genți frigorifice au compartimente pentru preparate de prim ajutor care pot fi păstrate în interior până la 48 de ore.

„Elementul de răcire este aici, putem păstra preparatele termolabile, de regulă, regimul lor de lucru este de la 2 la 8 grade. Câteodată avem condiții de căldură foarte puternică și avem aceste două elemente frigorifice”, afirmă Tudor Zadorojneac, bioinginer.

Dacă anterior procesul de păstrare a preparatelor le dădea mari bătăi de cap felcerilor, acum medicamentele vor fi transportate în condiții optime.

facebook.com/CNAMUP
Sursa: facebook.com/CNAMUP

„Sunt multe preparate care trebuie să se păstreze la o temperatură anumită. Acum, vara, este foarte cald, preparatele acestea cu așa frigidere joacă un rol foarte mare. El o să fie inclus în priză, o să aibă și pungi de gheață și o să le schimbăm. Acum este o pungă de gheață, ea se dezgheață, noi ne ridicăm sus și o luăm pe a doua de rezervă”, explică felcerul Vitalie Roibu.

Această donație vine în sprijinul echipelor de pe ambulanță, astfel încât fiecare cetățean care necesită ajutor medical de urgență să beneficieze de o asistență de calitate.

„Unul din obiectivele de fapt ale noastre ce ține de fortificarea asistenței prespitalicești este desigur creșterea posibilității de acordare a ajutorului medical în orice situație pentru pacientul critic”, relevă Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Lars Johan Lönnback, șeful Misiunii OIM Moldova, spune că prin această donație se va sprijini consolidarea sistemului de sănătate în general.

„Încercăm să oferim serviciului de ambulanță o actualizare. Aceasta ar însemna că acei peste șapte mii de cetățeni care sunt consultați pe parcursul anului vor beneficia de un serviciu mai bun.”

Valoarea donației este de aproape 28 de mii de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană.

facebook.com/CNAMUP
Sursa: facebook.com/CNAMUP

Citește mai mult