Social

BNS se pregătește pentru recensământul de anul viitor printr-o probă desfășurată în 11 localități

Biroul Național de Statistică (BNS) se pregătește pentru recensământul de anul viitor al populației și locuințelor. În această toamnă, va realiza doar o probă în 11 localități. Scopul este testarea chestionarelor. Există trei chestionare. Primul se referă la demografie, identitate, studii, ocupație, iar al doilea și al treilea - la locuințe și blocuri.

Reporterul Moldova 1, Virginia Pîntea, a urmărit subiectul și l-a rezumat.

„Recensământul de probă se va defășura între 28 august și 10 octombrie. Peste 120 de recenzori vor înregistra informațiile privind persoanele, clădirile și locuințele propriu-zise.”

„Astfel, cercetarea se va desfășura în unsprezece localități: Chișinău, cu excepția sectorului Buiucani, satul Colonița din suburbia capitalei; Bălți; Soroca; Glinjeni din raionul Fălești, Varnița din Anenii Noi; Butuceni din raionul Orhei, Copanca din Căușeni; Crihana Veche, Cahul; orașele Taraclia și Comrat. Avem trei chestionare. Primul despre demografie, identitate, studii, ocupație. Al doilea și al treilea - despre locuințe și blocuri. Datele sunt confidențiale.”

Recensământul va avea loc anul viitor și va costa aproape 330 de milioane de lei, cea mai mare parte, 65 la sută din bani, este destinată salariilor.

Și pentru că recensămintele sunt scumpe, Biroul Național de Statistică va face tranziția la registrele de stat, fără recenzori pe teren. Recensămintele pe bază de registre pot fi realizate nu doar o dată la zece ani, ci mai des.

Anul viitor, BNS va face un recensământ combinat cu sondajele tradiționale, plus registrele de stat la etapa procesării informației. Altă noutate în raport cu 2014 este renunțarea la hârtie și trecerea la tablete.

BNS este apolitic, nu sprijină și nu acordă asistență niciunui partid politic. Respectiv, recensământul de probă nu are legătură cu alegerile locale, acestea fiind două evenimente absolut distincte.

Potrivit BNS, recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la zece ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale.

Citește mai mult