Cultură

La Muzeul Național de Artă al Moldovei e deschisă expoziția „Dincolo de Fotografie”

Creațiile a 13 artiști fotografi pot fi urmărite în cadrul expoziției „Dincolo de Fotografie”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Ele reflectă diverse aspecte ale lumii contemporane, cu provocările ei culturale și impactul tehnologiei asupra realității.

facebook.com/MNAM
Sursa: facebook.com/MNAM

Dedicat fotografiei contemporane, evenimentul reprezintă un dialog cultural, care oferă o oportunitate unică de interacțiune între autori din diferite generații.

Expoziția „Dincolo de Fotografie” a unit atât artiști din Republica Moldova, cât și din România. Fiecare participant, prin proiectul său, reflectă fie o problemă din localitate, fie tradiții străvechi pe care nu trebuie să le uităm.

„Principalele lucrări sunt aceste peisaje ascunse după un voal. Sunt niște peisaje de pe malul Dunării care sunt spațiile de agrement doar ale localnicilor. Și m-a fascinat ideea aceasta de peisaj ascuns. Chiar și în contextul acesta tot se găseau o groază de gunoaie”, relevă Andrei Mateescu, artist fotograf din România.

„Tradiția de teatru popular din zonele rurale din Ucraina, Republica Moldova și România din timpul sărbătorilor de Anul Nou. Eu am ales anume personaje mascate. Mai mult, am vrut să atrag atenția asupra culturii carnavalului. Încă nu am terminat, cred că o să mai dureze, eu am început în 2015”, spune Ramin Mazur, fotograf-documentalist din Republica Moldova.

Expoziția a adunat zeci de iubitori ai artei care s-au cufundat la propriu în creațiile artiștilor.

VOX: „Sunt idei foarte adânci, interesante și pentru mine multe idei noi pe care pot să le folosesc, deoarece mă ocup și eu de fotografie. Îmi dă un imbold ca să lansez și eu o expoziție de a mea.”;

facebook.com/MNAM
Sursa: facebook.com/MNAM

„E așa ceva nou, nu am mai văzut la Muzeul de Arte. Îmi dă un sentiment de wow, ceva inovator, ceva modern și mă simt bine, pentru că ochii mei nu sunt atenți doar într-o parte, dar este așa un fel de haos plăcut.”;

Aspectul tehnic al fotografiei înseamnă mult, fiindcă denotă calitatea, dar impresionează diversitatea subiectelor, tematica abordată și desigur că imaginația componistică a fotografului.”

Expoziția „Dincolo de fotografie” reflectă diverse aspecte ale lumii contemporane, ale schimbărilor și provocărilor culturale contemporane, dar și impactul tehnologiei asupra realității, remarcă Tudor Zbârnea, directorul Muzeul Național de Artă al Moldovei.

facebook.com/MNAM
Sursa: facebook.com/MNAM

„Acesta este încă un semn că Muzeul Național de Artă al Moldovei promovează și arta contemporană, artiștii tineri. Această expoziție întrunește un grup mai extins de artiști. Au găsit această cale de comunicare.”

„Decizia mea a fost să colectăm diferite idei, să le combinăm, să le unim și să vedem fotografiile din diferite perspective. Scopul acestei expoziții este să vedem fotografia nu numai în sens direct”, relevă Tatiana Fiodorova, organizator.

În zilele de marți și vineri, între orele 16.00 și 18.00, vizitatorii vor avea ocazia să se întâlnească cu participanții și curatorul expoziției, deschisă pentru public până în data de 3 septembrie.

facebook.com/MNAM
Sursa: facebook.com/MNAM

Citește mai mult