Economic

Vladimir Bolea, la Forumul de la Galați: Am venit cu propuneri concrete pentru a îmbunătăți situația exporturilor

Situația exporturilor, atât pentru agricultorii moldoveni, cât și pentru cei ucraineni, s-ar putea îmbunătăți. În acest sens, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a venit cu o listă de propuneri concrete în cadrul forumului de la Galați, la care au participat reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, României și Ucrainei.

Totodată, ministrul a informat despre consecințele grave ale războiului asupra agricultorilor și oamenilor de afaceri din Republica Moldova.

„Vorbim despre necesitatea de a reconstrui sau a investi în infrastructura feroviară a Republicii Moldova și cea navală, care ar da un aport extraordinar, chiar ar putea dubla cantitatea de marfă exportată și tranzitată pe teritoriul Republicii Moldova într-un timp foarte scurt.”

„Evident că am vorbit despre investițiile în vămile din Republica Moldova, care ar permite fluidizarea traficului la frontieră, prin cele cinci puncte terestre de traversare a hotarului moldo-român, atât pentru exportatorii din Republica Moldova care astăzi practic toată marfa o transportă pe cale terestră spre portul Constanța sau spre o altă destinație din Uniunea Europeană, cât și pentru exportatorii din Ucraina”, a declarat Vladimir Bolea.

Oficialul a mai menționat că includerea Republicii Moldova în toate forumurile de soluționare a problemelor, atât pentru ucraineni, cât și pentru agricultorii din țara noastră, aduce un înalt grad de coeziune regională și face ca principiul european de solidaritate să fie unul autentic și adevărat.

„La final vreau să vă spun că orice ajutor acordat Ucrainei este un ajutor acordat și Republicii Moldova, iar orice ajutor acordat Republicii Moldova este un ajutor acordat inclusiv Ucrainei”, a subliniat Vladimir Bolea.

Totodată, în legătură cu problema exporturilor de cereale ucrainene, ministrul Transporturilor și al Infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, a anunțat că țara sa va lua măsuri pentru a crește capacitatea de tranzit a cerealelor ucrainene de la 2 la 4 milioane de tone în fiecare lună.

Amintim că, după suspendarea de către Rusia a acordului privind tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, mai multe țări europene, inclusiv Republica Moldova, s-au oferit să identifice soluții pentru exportul acestor produse pe cale terestră.

Citește mai mult