Regional

Radu Marian: Rambursările TVA se vor face în limita încasărilor TVA din regiunea găgăuză

Mai multă corectitudine și echitate în domeniul finanțelor publice. Acesta a fost mesajul președintelui Comisiei economie a Parlamentului, Radu Marian, în cadrul discuțiilor publice cu reprezentanții Adunării Populare de la Comrat pe marginea legii privind restituirea TVA. Aleșii regionali susțin, însă, că această idee este una motivată politic.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Acest proiect de lege nu are scopul de a pedepsi sau a veni cu astfel de chestii. Vrem pur și simplu să avem mai multă echitate în ceea ce înseamnă administrarea fiscală în Republica Moldova”, a președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Reprezentanții Adunării Populare au declarat că măsurile propuse de către autorii proiectului nu sunt gândite până la capăt. Aceștia au invocat faptul că în raioanele din țară nu sunt implementate programe sociale la fel cum sunt în autonomie. Astfel, bugetul autonomiei nu ar putea acoperi toate cheltuielile care sunt propuse pentru un an bugetar.

„Găgăuzia are mai multe cheltuieli specifice, în contextul unei autonomii etnice, care, prin definiție, sunt mai mari decât cele ale bugetelor raionale ale țării, iar acestea trebuie finanțate din contul veniturilor proprii”, a spus alesul regional Alexandr Tarnavschii.

„Ideea sună foarte bine. Din punct de vedere politic, economisirea a 100-150 de milioane și creșterea veniturilor bugetului Republicii Moldova este un dividend politic bun. Cu această idee, voi doriți să transferați rambursarea bugetului republican pe cel regional”, a spus un alt ales local, Serghei Cimpoeș.

„Rambursările TVA se vor face în limita încasărilor TVA din regiunea găgăuză. Dacă va exista necesitate de mai multe rambursări, asta se va face din bugetul de stat și asta scrie în proiectul de lege”, a subliniat Radu Marian.

Potrivit Parlamentului, în urma unei analize, s-a constatat că sumele TVA restituite din bugetul de stat sunt în continuă creștere. Doar în ultimii cinci ani, au fost rambursate peste 640 de milioane de lei în calitate de TVA către autonomie. Autorii inițiativei anunță că în urma discuțiilor publice urmează să fie pregătit proiectul pentru lectura a doua, iar legea ar urma să intre în vigoare din 1 octombrie 2023.

Citește mai mult