Moscova califică decizia Chișinăului de a reduce numărul de diplomați ruși drept neprietenoasă
Moscova a calificat decizia Chișinăului de a reduce numărul de diplomați ai Ambasadei Federației Ruse în țara noastră drept o acțiune neprietenoasă. Ministerul de Externe rus a emis un comunicat în care a menționat că acest lucru va avea efecte negative asupra cetățenilor ambelor state pentru că nu vor putea primi asistență consulară în timp util și nu vor fi menținute la nivelul cuvenit relațiile de afaceri și cele culturale.
Ministerul rus de Externe a mai scris că toată responsabilitatea revine conducerii Republicii Moldova care a luat o decizie neîntemeiată de a reduce numărul de diplomați la Chișinău.
Diplomația de la Moscova susține că numărul mic de reprezentanți ai Moscovei nu va face față solicitărilor de asistență din partea cetățenilor și va fi redusă și activitatea Camerei de Comerț și a Centrului rus de știință și cultură de la Chișinău.
Ieri, 45 de diplomați și angajați pe poziții administrative ai Ambasadei Federației Ruse au părăsit teritoriul țării noastre. Decizia de a reduce numărul acestora a fost luată la sfârșitul lunii iulie în urma apariției investigației jurnalistice a publicației The Insider privind numărul mare de antene parabolice pe clădirea ambasadei, care colectau informații sensibile pentru securitatea țării, dar și a mișcărilor suspecte pe acoperiș ale angajaților ambasadei.
Diplomații și angajații ambasadei Rusiei în Republica Moldova au decolat de pe aeroportul din Chișinău la bordul unui Tu-214 al detașamentului special de zbor „Rossia”, relatează luni agenția de presă rusă TASS, citată de Agerpres.
„Au decolat 45 de angajați ai ambasadei, împreună cu membrii familiilor, adică aproximativ 70 de persoane. Totul a decurs normal. Partea moldoveană a oferit asistența cuvenită”, a precizat reprezentantul ambasadei într-un comentariu adresat agenției oficiale de presă ruse.
După cum a declarat anterior ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, Rusia ar fi folosit o abordare lipsită de respect față de Chișinău, ceea ce a dus la reducerea misiunii diplomatice ruse în țară. Potrivit acestuia, politica Federației Ruse față de Republica Moldova poate fi considerată ostilă, iar în ultima vreme ea s-a înrăutățit mai mult. Popescu a subliniat că diplomații ruși au fost angajați în „spionaj și imixtiune în treburile interne” în Republica Moldova.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat decizia autorităților moldovene drept acțiuni nejustificate și neprietenoase și a promis că Moscova va răspunde.