Diaspora

Natalia Bencheci: Republica Moldova poate să învețe multe de la elvețieni

Chiar dacă s-a format și s-a stabilit peste hotare, acasă înseamnă pentru ea Republica Moldova. Vorbim de Natalia Bencheci, care de mai mulți ani muncește în calitate de arhitect în Elveția. Tânăra spune că, oriunde s-ar afla, încearcă să promoveze tradițiile și istoria noastră și, oricât de mare ar fi distanța, se întoarce mereu cu drag acasă.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Pe Natalia Bencheci am întâlnit-o în inima Europei, pe străzile orașului Zurich.

Deși e originară din Rezina, acum 20 de ani, a plecat împreună cu familia în Portugalia în căutarea unei vieți mai bune. Anume acolo a învățat și a decis să-și creeze un viitor. Acum câțiva ani, s-a mutat în Elveția, unde muncește la proiecte de infrastrutură împreună cu o echipă de designeri și arhitecți.

*„Am făcut de la infastructuri la case rezidențiale, de curând finisăm o universitate pentru Universitatea din Zurich și în ultimii cinci ani am lucrat anume la acest proiect super mare. Aici, în Elveția, după cum se știe, fiecare canton se gestionează per se și fiecare are regulile sale. Pe lângă limbă e diferită și cultura e diferită așa că pot să zic în două Elveții diferite.

Tânăra spune că Republica Moldova poate să învețe multe de la elvețieni. De exemplu, cum poate fi valorificat patrimoniul cultural și integrate tehnologiile de ultimă generație, așa încât peisajul urban să-și păstreze autenticitatea.

„De exemplu, a fost făcut un proiect de băi publice, dezvoltat de arhitecți, foarte bine integrat estetic, prin oraș sunt mai multe, toate arată cam la fel. Înăuntru instalațiile sunt de top, poți să iei duș, este accesibil pentru dizabili. Aici, în spate, avem un exemplu foarte bun, e un edificiu istoric foarte reprezentativ și iată înăuntru e o alimentară. E practic o instituție de lux și nu există panouri publicitare foarte gritante, pentru că există un proces de autorizare la nivel local”, afirmă arhitecta Natalia Bencheci.

Natalia speră că, într-o zi, cine știe, va reveni definitiv în Republica Moldova pentru că aici este casa ei.

Citește mai mult