Politic

Maia Sandu, la reuniunea ambasadorilor: Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru Republica Moldova

Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru Republica Moldova și trebuie să fim conștienți că încercările de răsturnare a puterii constituționale vor continua. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în debutul reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova, care se desfășoară în incinta Ministerului de Externe de la Chișinău.

Pe de altă parte, șefa statului a menționat că suntem norocoși că România rămâne alături de Republica Moldova. „România este un foarte important avocat în politica noastră externă și o voce importantă în UE pentru promovarea acțiunilor noastre”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, președintele a declarat că țara noastră trece prin momente decisive și de modul în care vom acționa depinde cât de repede Republica Moldova va reuși să se dezvolte, „depinde pacea, stabilitatea și capacitatea de a păstra Republica Moldova pe drumul democrației”. „Știm cu toții cât de mari sunt provocările geopolitice și, din păcate, provocările geopolitice vor persista, pentru că războiul va continua și nu vedem semne că războiul se va finaliza în curând. De aceea trebuie să ținem cont de acest context. Ucraina are nevoie de toată susținerea noastră și de susținerea întregii lumi democratice. Pacea și securitatea cetățenilor noștri se datorează, în mare parte, curajului poporului ucrainean. Noi trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta Ucraina prin menținerea acestor căi de solidaritate, pin susținerea refugiaților au venit și care mai pot să vină în RM și prin susținerea Ucrainei în forumurile internaționale”, a punctat șefa statului.

În același timp, Maia Sandu a evidențiat patru acțiuni pentru viitorul apropiat și pe termen mediu, pe care trebuie să le întreprindă ambasadorii Republicii Moldova:

  1. Procesul de aderare la UE. Ne propunem să inițiam negocierile de aderare cât de curând posibil. Moldova poate supraviețui ca o țară democratică doar în familia UE. „Nu ne putem permite să rămânem în zona gri. Este vital să arătăm progrese continue în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Mai avem de insistat pe problema justiției și corupției. Sarcina voastră este să vorbiți despre eforturile noastre și despre provocările cu care ne confruntăm și respectiv despre ajutorul de care avem nevoie pentru a depăși aceste probleme”, a menționat președintele.

  2. **Revigorarea economiei. **„Vă solicit respectuos să vă accentuați atenția pe acest domeniu. Trebuie să lucrăm mai mult pentru dezvoltarea căilor de transport: drumuri, căi ferate, Portul Giurgiulești, dar și facilitarea trecerii frontierei cu România, depășirea blocajelor de transport. Diversificarea surselor de energie, investiții ăn energia regenerabilă, interconexiuni energetice, investiții în eficiența energetică. Rolul Dvs. rămâne să promovați comerțul și țara noastră ca destinație sigură pentru investiții străine de calitate”, a spus Maia Sandu.

  3. **Promovarea intereselor diasporei. **„Cetățenii Republicii Moldova sunt și cei de acasă, și cei care au plecat de acasă. Suntem un întreg. Cetățenii noștri de peste hotare contribuie la dezvoltarea democratică a țării. Inițierea și semnarea acordurilor în beneficiul diasporei: acorduri de susținere socială, de conversie a permiselor auto, a diplomelor de studii, îmbunătățirea calității serviciilor consulare pentru cetățenii moldoveni etc”, a declarat șefa statului.

  4. Promovarea rolului Republicii Moldova ca furnizor de securitate în regiune și pe continent, ca lumea să aibă încredere în țara noastră. „Vom continua să consolidăm cooperarea cu țările care ne ajută să consolidăm sectorul de apărare și apărare a țării noastre”, a punctat Maia Sandu.

Totodată, printre realizările majore în domeniul politicii externe președintele țării menționat că Republica Moldova a reușit să facă „un salt semnificativ în relația cu țările UE”. O altă reușită, în opinia șefei statului, este organizarea summitului Comunității politice externe, lupta împotriva corupției și aprofundarea relațiilor cu țările membre G7. „Politica noastră externă activă echilibrată și consecventă ne-a permis, în ciuda războiului de la hotar, să menținem pacea, să trecem peste o iarnă grea și să continuăm reformele”, a mai menționat Maia Sandu.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a trecut în revistă realizările de la ultima reuniune a ambasadorilor.

„Am reușit să realizăm mai multe obiective, am consolidat rolul nostru de stat candidat pentru aderarea la UE, am continuat să asigurăm sprijinul absolut al fiecărui stat membru al UE pentru parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană, am organizat Summitul Comunității Politice Europene, ne-a reușit să finalizăm negocierea mai multor acorduri utile pentru diasporă, acorduri de protecție socială, de conversiune a permiselor. Ne-a reușit să realizăm aceste angajamente de a liberaliza roamingul cu UE, ne-a reușit să explorăm piețe noi. Am continuat dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului nostru strategic cu România care este ancora noastră în spațiul european”, a declarat Popescu.

Potrivit MAEIE, Republica Moldova are 41 de misiuni diplomatice în străinătate.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult