Economic

Agricultorii cer moratoriu la achitarea datoriilor. Ministrul Agriculturii dă asigurări că va purta discuții cu reprezentanții sistemului bancar

Agricultorii insistă în continuare pe introducerea unui moratoriu pe o perioadă de trei luni la achitarea datoriilor producătorilor agricoli, care cultivă cereale și oleaginoase, atât către creditorii privați, cât și către bugetul public național. În caz contrar, mulți dintre ei spun că riscă să falimenteze în lunile următoare. Revindecările au fost înaintate de către reprezentanții „Forța Fermierilor” la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Acesta a spus că luni va purta discuții cu reprezentanții sistemului bancar.

IPN
Sursa: IPN

„Noi la sud am strâns 3-4 tone și noi suntem în dezastru total. Iată omul de la nord a strâns șase tone și tot este în minus, e dezastru în agricultură. Sperăm că prețul la grâu să revină la 3,40 -3,50 lei, dar noi acum suntem presați”, a spus un agricultor.

Chiar dacă unii agricultori au strâns o roadă mai mare la ha, față de anul trecut, aceștia se plâng pe faptul că oricum prețul actual la grâu de 2 lei și 70 de bani pentru un kilogram nu acoperă cheltuielile. Mai mult, unii susțin că acum se confruntă și cu hărțuirea fără precedent din partea creditorilor și riscă să fie distruși în lunile următoare. În acest sens, ei solicită de la autorități introducerea unui moratoriu cel puțin pe trei luni la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență.

„Este nevoie de acest moratoriu și anume de a scăpa de această presune măcar temporar, pentru că există o oarecare presiune care ne face să vindem la prețuri derizorii, absolut tot si grâul, si floarea soarleui si porumbul, și rapița. Deocamdată încă nu falimentăm, o parte din noi tot iau credite, tot iau credite, dar asta urmează”, afirmă Serghei Ivanov, agricultor din raionul Fălești. .

„Am solicitat să ne dea posiblitatea ca noi să vindem producția la preturi normale, să băgăm banii aceștia în economia țării, pentru că noi la rândul nostru trebuie să achităm furnizorii de imputuri. Dacă falimentăm noi, falimenteată si furnizorii de imputuri, care ne-au creditat”, susține Sergiu Stefanco, agricultor din Căușeni.

Discutiile, care au durat aproape două ore cu conducerea ministerului, au fost aprinse. Agricultorii susțin că vor insista în continuare pe introducerea unui moratoriu de către autorități la achitarea datoriilor.

„Mai mulți agricultori au adus cifre concrete că la șase tone de grâu căpătate, ei se află în pierdere cu prețuri și cheltuielile, nevorbind la indicele mediu. În medie, au fost recoltate peste 4 tone. Am adus mai multe argumente că acest moratoriu pe trei luni nu va deturna economia națională, nu vor muri de foame bancherii, dar aceste trei luni pot fi ultimul colac de salvare pentru mii de fermieri, care acum sunt presati de creditori.”, a declarat Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”

„Trebuie de avut o atitudine extrem și extrem de punctuală, pentru că fiecare agricultor trebuie examinat prin prisma situației lui financiare sigure și personalizate. Într-adevăr, prețurile de vânzare sunt mici, de aceea ministerul Agriculturii a propus și Guvernul a susținut ca noi să subvenționăm acciza la motorină și să subvenționăm așa numitele costuri pentru îngrășăminte folosite de agricultori în toamna anului 2023, pentru că ei având astăzi grâul, rapița și toate celelalte culturi pe care le-au semănat în toamna anului 2022”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Fermierii mai solicită autorităților crearea pentru perioada vară-toamnă a coridoarelor vamale speciale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au solicitat și o întrevedere pentru o discuție complexă cu prim-ministrul Dorin Recean despre situația actuală pe piața cerealelor și oleaginoaselor.

În caz contrar, dacă revendecările lor nu vor fi auzite, ei vor avea consultări în teritoriu, după care spun că vor protesta.

Citește mai mult