Economic

Diaspora Business Forum a reunit la Chișinău mai mulți antreprenori moldoveni stabiliți peste hotare

Antreprenori moldoveni, stabiliți peste hotare, dar care dezvoltă afaceri inclusiv în Republica Moldova și-au dat astăzi întâlnire la Diaspora Business Forum. În cadrul evenimentului a avut loc un panel de discuții cu genericul „Reușim acasă”. Oamenii de afaceri și-au prezentat istoriile de succes, dar și impedimentele cu care s-au confruntat atunci când au inițiat un business în Republica Moldova. La rândul lor, oficialii guvernamentali au discutat despre soluțiile pe care le propun dar și acțiunile pe care le-au întreprins pentru a pune capăt mai multor proceduri birocratice.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

De mai bine de 20 de ani, Esenia Steckmest este stabilită în capitala Norvegiei, Oslo. Femeia a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Republica Moldova și activează în calitate de jurist. La mii de kilometri distranță, femeia a pus pe roate o afacere în Republica Moldova în domeniul Horeca.

„Am procurat câteva imobile, inclusiv în Chișinău, la nordul republicii în satul de baștină și într-un sat din apropiere. Deschiderea întreprinderii nu este complicată, este destul de ușor. Eu personal mă ciocnesc cu faptul că încerc să iau în arendă un teren pentru terasă și mă bat cu autoritățile din Republica Moldova, cu APP și cu Poșta Moldovei un an și ceva. Până în prezent nu pot să rezolv situația”, povestește Esenia Steckmest.

În ciuda impedimentelor, Esenia Steckmest nu renunță la ideea de a contribui la dezvoltarea țării, întrucât, spune ea: „Iubesc Republica Moldova fiindcă eu sunt de aici. Eu întotdeauna am țara natală. Când am pornit, am avut ideea că într-o bună zi o să fac ceva în Moldova, poate o să revin, o să pot să contribui cumva.”

Iar Ștefan Chitoroagă, împreună cu alți conaționali a deschis la Paris un cabinet de consultanță, menit să faciliteze comunicarea dintre oamenii de afaceri din țara noastră și cei din Franța.

„Vrem să promovăm Republica Moldova și să creăm legături economice și culturale între Republica Moldova și Franța. Afacerea noastră este legată de Republica Moldova. Noi locuim și activăm în Franța, dar scopul nostru este să ajutăm întreprinderile din Republica Moldova să exporteze în Franța, să implementeze un business acolo sau să își creeze parteneri de afaceri acolo”, menționează Ștefan Chitoroagă.

El afirmă că țara noastră are un potențial enorm și că produsele autohtone își merită locul pe rafturile din Franța, iar toate procedurile birocratice și le asumă anume cabinetul de consultanță.

„Suntem fermi convinși că Republica Moldova are ce oferi”, a adăugat Ștefan Chitoroagă.

În cadrul evenimentului, oamenii de afaceri au discutat despre greutățile pe care le întâmpină atunci când vor să investească în Republica Moldova. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a recunoscut că țara noastră mai are o serie de măsuri pe care trebuie să le întreprindă pentru a devenit mai atractivă din punct de vedere investițional.

„Nu o să neg, într-adevăr, muntele acesta de birocrație, mai ales dacă ai dezvoltat o afacere într-o țară mai civilizată, nu ești obișnuit cu atâta absurd pe metru pătrat. Noi practic săptămânal sau bisăptămânal dar avem câte o inițiativă care să taie din aceste birocrații, evident că sunt multe. Noi deja doar cu Ministerul Finanțelor am eliminat câteva acte biroctratice, care economisește antreprenorilor jumătate de miliard de lei pe an. Noi trebuie să facem ordine în raportare. Noi trebuie să civilizăm controalele fiindcă aici este și corupție”, a subliniat ministrul Dumitru Alaiba.

Directorul adjunct al Agenției pentru Investiții susține că în anul 2022 cifra investițiilor s-a ridicat la 60 de miliarde de euro, iar 83 la sută reprezintă bani veniți din țările Uniunii Europene. Ion Iordachi spune că cei din diaspora au câteva domenii cheie în care și-ar putea dezvolta o afacere, iar țara noastră mizează pe sprijinul lor.

„Vorbim aici de turism, agrifood, mai sunt niște domenii în care trebuie să investim, dacă vorbim de agrifood este procesarea. Vrem mai multă procesare, să exportăm mai mult produs finit decât materie primă și să aducem plus valoare acasă”, a menționat Ion Iordachi .

Diaspora Business Forum a fost organizat în cadrul Zilelor Diasporei cu suportul proiectului "Fondul de Consiliere în Politici", finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în Moldova GIZ Moldova.

Citește mai mult