Economic

Agenția Moody's a îmbunătățit perspectiva economică a Republicii Moldova

Agenția Moody's a avansat perspectiva Republicii Moldova de la negativ la stabil și a păstrat ratingul la nivelul B3.

Această noutate este importantă pentru că aceste ratinguri sunt folosite de către marii investitori străini pentru a evalua intrarea într-o țară, iar o îmbunătățire a perspectivei ajută mult reputația economică a țării noastre, a comentat decizia Moody's președintele comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Potrivit deputatului, acesta este un prim pas spre un rating mai bun, următorul obiectiv fiind schimbarea perspectivei în "pozitiv", care este o etapă intermediară pentru a ajunge la ratingul B2, o treaptă mai sus.

Printre motivele îmbunătățirii ratingului agenția a menționat progresele semnificative în domeniul securității energetice: diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale după oprirea livrărilor „Gazprom”, crearea rezervelor de stocuri de gaze naturale, conectarea la rețeaua electrică european ENTSO-E și progresele în construcția liniei electrice Chișinău -Vulcanești.

Totodată, Agenția menționează că la îmbunătățirea perspectivei au contribuit și alți factori precum, scăderea bruscă a inflației, susținere majoră financiară din partea partenerilor de dezvoltare și efectele negative ale războiului mai puțin drastice decât se aștepta.

„Moldova a făcut progrese semnificative în îmbunătățirea securității energetice, accesul la noi surse de aprovizionare îndreptându-se spre iarna viitoare, chiar dacă există vulnerabilități semnificative. Moody's se așteaptă ca sprijinul financiar și tehnic substanțial din partea instituțiilor internaționale să continue să consolideze profilul de credit al Moldovei prin stimularea redresării economice, atenuarea riscurilor de lichiditate și sprijinirea progresului gradual în reformele structurale. Acestea fiind spuse, riscurile de evenimente legate de războiul prelungit și de politica internă volatilă rămân ridicate”, se arată în raportul Moody's.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult