Economic

Veaceslav Ioniță: În ultimele 12 luni, cetățenii au plătit cu cardul procurări de bunuri și servicii în valoare de 56,6 miliarde de lei

Plățile cu cardul bancar sunt tot mai des utilizate de moldoveni. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în ultimele 12 luni, cetățenii au plătit cu cardul procurări de bunuri și servicii în valoare de 56,6 miliarde de lei. Totuși, unii cetățeni spun că preferă banii în numerar deoarece prin plata cash nimeni nu le poate urmări tranzacțiile.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Cei care plătesc diverse cumpărături cu cardul preferă acest mod de achitare pentru că nu mai trebuie să aibă asupra lor numerar și pentru că economisesc timp în acest fel.

„- Card. - De ce? - Este mai comod și acolo nu se observă că banii se cheltuie. Acum am intrat să schimb niște bani și se duc foarte repede, dar, când este pe card, nu se simte.”;

„Pandemia cred că ne-a învățat să ne ferim de tot ce este murdar, inclusiv bani cash. Cash nu am deloc, totul este pe card. Doar câțiva lei am pentru orice eventualitate.”;

„Este mai ușor și mai convenabil. Nu trebuie să umbli cu bănuții prin buzunar. E mai convenabil. Părinții îți mai trimit pe card, nu trebuie să te duci să mai cheltui bani pe drumuri.”

„Primim salariul pe card și asta este mult mai convenabil, plus mai există și cashbackuri care promovează anumite produse, de asta și preferăm să achităm cu cardul.”

Cei care preferă plata în numerar spun că în orice moment cardul poate fi pierdut sau cineva ar putea încerca să sustragă bani din cont.

„Noi suntem în vârstă și cu cardul ne încurcăm. Am avut o întâmplare când mi-au dispărut bani de pe card și de aceea noi dorim banii cash.”;

„- Cash. - Din ce cauză? - Nu am un card. Aș dori să am, dar mi se pare mai comod cu cash din unele motive.”

„Am renunțat la card pentru că se făceau șmecherii mari. Prefer să folosesc cash-ul meu, ce văd eu.”

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, ponderea plăților cu cardul s-a dublat doar în ultimii doi ani. Dacă în 2020 cu cardul au fost achitate 15% din procurări, acum plata electronică a ajuns la nivelul de 30 la sută.

„Cel mai mult evident sunt procurările de la magazin pe care le fac aici, în țară. Pe locul doi acum sunt plățile aici, în țară, pentru facturi. Urmează procurările de bunuri de peste hotare, apoi merg procurările de bunuri din țară. Până în 2017 practic toate achitările cu cardul erau făcute peste hotare. Acum în interiorul țării noi avem o dublare a tranzacțiilor la fiecare doi ani de zile”, a menționat Veaceslav Ioniță.

În ultimele 12 luni, moldovenii au făcut achiziții cu cardul din străinătate în valoare de 13 miliarde de lei.

Citește mai mult