Economic

Întreprinderea Moldelectrica a primit 10 drone pentru supravegherea liniilor electrice

10 drone pentru supravegherea liniilor electrice a primit astăzi întreprinderea Moldelectrica, pentru a întări securitatea și reziliența energetică a țării. Donația, în valoare de aproximativ 1 milion de dolari, a fost făcută de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Dronele sunt dotate cu sisteme moderne de monitorizare digitală a liniilor electrice și vor permite eficientizarea procesului de monitorizare a rețelelor electrice, prin colectarea de imagini aeriene detaliate pe arii extinse, reducând costul de captare a datelor.

Angajații Moldelectrica vor fi instruiți pentru a utiliza dronele atât pentru supravegherea sistematică a rețelelor electrice, cât și pentru scenarii de urgență, care vizează infrastructura energetică.

USAID colaborează cu Moldelectrica de mai mult de un deceniu pe diverse domenii care au scopul de a fortifica securitatea cibernetică a instituției, realiza studii de fezabilitate în domeniul energiei regenerabile și de a facilita interconectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la cel al României, și, implicit, la cel al Europei continentale, ENTSO-E.

Donația de drone este unul dintre elementele esențiale ale angajamentului continuu al USAID de a sprijini efortul Republicii Moldova în procesul de fortificare și diversificare a sectorului energetic.

Citește mai mult