Social

Începe recoltarea strugurilor. Viticultorii se așteaptă la o roadă mai modestă decât anul trecut

Recolta de struguri autohtoni va fi cu 10-20% mai mică decât anul trecut și va constitui aproximativ 4-10 tone de struguri la hectar. Producătorii spun că deși anul 2023 a fost unul bogat, temperaturile înalte din ultima perioadă au un impact negativ asupra roadei. Aceștia s-au întâlnit la conferința Națională a Filierei Vitivinicole, unde au abordat problemele cu care se confruntă.

Agromedia.md
Sursa: Agromedia.md

Irigarea viței-de-vie, selectarea tipului de struguri potrivit solului și administrarea anuală a fertilizanților sunt principalele etape de care trebuie să țină cont fiecare producător.

„Anul poate fi considerat unul favorabil, grație că am reușit să investim în tehnica de producere și în tehnica agricolă peste un milion de euro, asta ne-a permis să aducem podgoriile noastre la o roadă calitativă și, de luni, începem sezonul de prelucrare”, afirmă Sorin Maslo, producător de struguri.

„Avem recolte frumoase, atât soiuri albe, cât și roșii, acumulările de zahăr datorită temperaturii care este acum sunt destul de rapide, așa că săptămâna viitoare se va începe recoltarea”, susține Victor Efros, producător de struguri.

„Condițiile climaterice au fost favorabile pentru dezvoltarea viței-de-vie, doar că temperaturile înalte și seceta din luna august totuși vor avea un impact negativ asupra dezvoltării strugurilor în perioada de coacere”, menționează Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

România, Ucraina, Olanda, Belarus, Statele Unite ale Americii, Cehia sunt țările unde exportăm cele mai multe vinuri.

„Noi astăzi regional suntem în concurență cu toate țările europene și numai în Spania sunt un milion de hectare de struguri tehnici, noi suntem în comparație globală și cu Australia și cu America Latină și cu toate țările de pe glob care produc struguri”, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. 70% dintre companiile exportatoare livrează în UE. Totodată, Uniunea Europeană continuă să ofere asistență directă care sprijină sectorul de afaceri”, a punctat Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene.

Potrivit datelor oficiale, la capitolul export de produse vitivinicole, în primele șapte luni ale anului 2023, țara noastră a exportat 71 de milioane de litri de vin sau cu 34 la sută mai mult decât în anul trecut, în valoare totală de 106 milioane de dolari. Totodată, s-a remarcat că prețul mediu de export, în aceeași perioadă, s-a majorat în medie cu 12 la sută pentru vinurile liniștite îmbuteliate și cu două la sută, pentru vinurile liniștite în vrac.

Citește mai mult