O expoziție cu genericul „Graiul, Patria și Neamul…” e prezentată la Parlament cu prilejul sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Ziua Limbii Române
O expoziție tematică de publicații cu genericul „Graiul, Patria și Neamul…” este organizată la Parlament cu ocazia sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Ziua Limbii Române.
Expoziția numără peste 90 de volume, selectate din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a Bibliotecii și Muzeului Parlamentului care prezintă lupta înaintașilor noștri pentru independență, tricolor, limba română, alfabet latin și identitate națională.
Printre lucrările expuse se regăsesc albume, cărți, publicații periodice și broșuri care oferă o perspectivă amplă asupra momentelor importante din viața politică a anilor 1989-1991, a mișcării de renaștere națională și obținerii independenței Republicii Moldova.
Expoziția conține publicații care ilustrează rolul istoric, științific și cultural al evenimentelor din anii de renaștere națională, dar și legăturile istorice, culturale și politice ale țării noastre cu marea familie europeană. Publicațiile sunt compartimentate în următoarele secțiuni: Crâmpeie de amintiri…; Stegarii Independenței; Limba română – temelia nemuririi noastre; Republica Moldova în familia europeană.
Printre exponatele care se fac remarcate poate fi menționat discursul rostit de deputatul Ion Borșevici, decanul de vârstă, la deschiderea primei sesiuni a Sovietului Suprem al RSSM din 17 aprilie 1990. Academicianul Ion Borșevici a fost deputat în patru legislaturi și este cunoscut ca fiind una dintre personalitățile de vază ale mișcării de renaștere națională.
În colecția de publicații mai poate fi remarcată copia primului număr în limba română al ziarului „Literatura și arta”, publicat la data de 15 iunie 1989.
Directoarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, a subliniat importanța acestei colecții de carte în promovarea și conservarea elementelor identitare ale poporului nostru.
„Aceste publicații valoroase conțin memoriile personalităților acelor timpuri, operele scriitorilor noștri care au impulsionat mișcarea de renaștere națională, precum și reflecții asupra documentelor importante adoptate de politicienii care au stat la baza creării statului Republica Moldova”, a relatat Elena Pintilei.
Expoziția este organizată de Secția resurse informaționale a Secretariatului Parlamentului în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Aceasta va fi deschisă vizitatorilor în perioada 25 august – 25 septembrie 2023.