Externe

Bucureștiul a cerut UE prelungirea restricțiilor pentru importurile agricole ucrainene

România a solicitat Comisiei Europene prelungirea restricțiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la sfârșitul acestui an, introducerea de două noi produse în listă (ulei și miere), dar și acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro/pe tonă pentru exportul cerealelor din România, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, scrie hotnews.ro.

autoexpert.md
Sursa: autoexpert.md

Informația vine după ce, vineri, Polonia a anunțat că România și alte patru țări europene vor ca interdicția privind cerealele ucrainene să fie prelungită până la sfârșitul anului.

Florin Barbu a precizat că a semnat deja un acord cu alte patru state afectate de războiul de la granița României, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, pentru prelungirea restricțiilor până la 31 decembrie 2023.

„Am semnat la Varșovia un acord prin care toate cele cinci state afectate de război solicită prelungirea importurilor de cereale din Ucraina până la sfârșitul anului, iar lucrul acesta se află deja în analiza Consiliul European. În perioada aceasta la Bruxelles este o perioadă de vacanță, dar sunt convins că începând cu data de 28 august se vor reîntâlni și aceste probleme urgente pentru fermieri vor fi puse pe tapet”, a spus ministrul român.

În opinia sa, Comisia Europeană nu ar avea argumente ca să nu prelungească interdicția importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina și după data de 15 septembrie, mai ales că ministrul ucrainean al Agriculturii a confirmat că România nu este piață de desfacere pentru cerealele ucrainene.

Ministrul a mai transmis că a solicitat Comisiei acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro pe tonă pentru exportul cerealelor din România.

„Știm că Portul Constanța a fost destul de aglomerat, iar cheltuielile cu transportul ale fermierilor români au crescut foarte mult. De aceea am solicitat comisarului inclusiv acordarea unui sprijin de 30 de euro pe tona de cereale pentru exportul cerealelor din România, având în vedere creșterea prețurilor la transport pentru fermierii români.

Putem vedea pe bursă că prețul unei tone de cereale este de 200 de euro, iar aproape 50-60 de euro reprezintă costuri cu transportul, diferența fiind foarte mare față de anii precedenți. Astfel, în Consiliul de miniștri, din data de 17 sau 18 septembrie voi reveni cu această solicitare. Consider că suntem îndreptățiți, ca stat, să dăm fermierilor români acest ajutor, dacă aproape 70% din tranzitul cerealelor din Ucraina s-a mutat pe teritoriul României”, a explicat el.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a subliniat că analizează suplimentarea listei supusă interdicției cu două noi produse, respectiv miere și ulei.

Întrebat dacă va lua o decizie similară Poloniei, care a anunțat recent că va menține interdicția asupra importurilor de cereale din Ucraina în cazul în care CE nu o va prelungi după data de 15 septembrie, ministrul Agriculturii consideră că România nu trebuie să fie agresivă, iar Comisia va înțelege, prin dialog și cu argumente, că fiecare fermier întâmpină greutăți.

Oficialul a adăugat că, în cazul în care CE nu prelungește interdicția, România va decide la nivel de guvern ce măsuri vor putea fi luate pentru a evita perturbări majore ale pieței.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult