Bilanțul victimelor exploziilor de la Crevedia a crescut la doi morți și 57 de răniți
Explozii urmate de un incendiu devastator la o stație cu gaz petrolier lichefiat din apropiere de București. Tragedia s-a soldat cu două decese și 57 de răniți, potrivit ultimului bilanț. Un deces, spun medicii, ar fi survenit nu din cauza arsurilor, ci în urma unui infarct. Iar o femeie a murit la spital, suferind arsuri pe 98% din corp. Două explozii s-au produs succesiv la Crevedia. Incendiul s-a extins, înghițind casele din apropiere. Majoritatea victimelor sunt angajați ai MAI: pompieri, polițiști și jandarmi. Mai mulți răniți, aflați în strare gravă, au fost transferați în spitale din străinătate. A fost deschisă o anchetă. Potrivit autorităților, firma nu avea licență deja de trei ani.
Incidentul s-ar fi produs în momentul când angajații încercau să transfere gaz petrolier lichefiat dintr-o cisternă în alta, potrivit unor surse de la fața locului. Deflagrația s-a soldat cu decesul unei persoane, care a suferit un atac de cord, și cu rănirea altor șapte. În parcarea stației din Crevedia s-ar fi aflat, la momentul primei explozii, șase cisterne de GPL, fiecare cu câte 10 mii de litri de gaz-petrol lichefiat. Însă, după prima explozie, pompierii care au venit la fața locului să stingă incendiul nu știau dacă mai sunt sau nu cisterne pline cu GPL în curtea unității.
Astfel că în toiul operațiunii de salvare, la două ore după prima explozie, a urmat o a doua deflagrație. Unda de foc, mult mai puternică decât prima, a spulberat totul în jur pe o rază de zeci de metri. A doua explozie a făcut 50 de victime. Persoanele rănite sunt în mare parte membri ai echipelor de salvare: 39 de pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi.
„A fost activat sistemul european de protecție civilă. Mai mult ca sigur în noaptea aceasta credem că patru pacienți vor fi transferați în Italia și în Belgia. Încercăm să salvăm cât mai multe vieți. Vă ținem la curent, totul va fi transparent”, a spus Ciolacu.
Patru victime care au suferit arsuri de peste 80% din suprafața corpului au fost transferate la spitale din Belgia și Italia, alte șapte vor fi tratate în Norvegia, Germania și Austria. Dar în funcție de cum va evolua starea de sănătate, ar putea fi transferați și alți pacienți care sunt în stare gravă, a menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu. A fost stabilit un perimetru de securitate pe o distanță de aproximativ 800 de metri, iar peste trei mii de oameni - populația din zona afectată de cele două explozii masive a fost evacuată. Victimele nu au putut fi evitate, chiar dacă pompierii au folosit roboții pentru a ține situația sub control.
„Am evitat ca oamenii să fie foarte aproape de cisternă. În al doilea rând, s-au dat mesaje RO-Alert în zonă, a fost explicat populației, zona imediat limitrofă a fost populația evacuată. Ca de obicei, a fost greu de controlat populația, colegii de la poliție de la jandarmerie au ajutat la îndepărtarea populației, pentru că toată lumea voia să meargă în casele lor, în zona incendiului”, a declarat șeful DSU din România, Raed Arafat.
Peședintele României, Klaus Iohannis, a transmis condoleanțe familiilor îndurerate și le-a dorit însănătoșire grabnică celor răniți, menționând că, în acest moment, prioritatea zero este ca celor afectați să li se ofere tot sprijinul necesar și să li se faciliteze accesul la tratament în regim de urgență.
„Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți, astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, a spus președintele României.
Focul a fost localizat spre dimineață. Potrivit autorităților, în urma exploziilor și incendiului au fost distruse complet opt case, alte 11 au fost grav afectate. În cadrul anchetei, patronul firmei din Crevedia a fost deja audiat de procurori. Din primele cercetări, s-a stabilit că firma nu mai avea autorizație din 2020.
RAED ARAFAT - Firma nu avea documente sau autorizație să funcționeze, în mod normal firma nu avea activitate de fapt. REPORTER - Și cum era transportat gazul? RAED ARAFAT - În cisterne, nu pot să vă spun asta. În cisterne, o să vedem ce o să ne spună colegii. Erau cisterne de transport.
Procurorii Parchetului General fac cercetări pentru distrugere din culpă în formă agravată, faptă pedepsită cu până la 12 ani de închisoare.