Economic

Veaceslav Ioniță: Agricultura a evoluat, însă acest domeniu are nevoie de investiții și securitate

Expertul Veaceslav Ioniță de la IDIS Viitorul a declarat pentru emisiunea „În Context” că un agricultor produce astăzi de zece ori mai mult decât în perioada sovietică. Agricultura a evoluat deși sute de mii de hectare nu sunt în circuitul economic. Pe de altă parte, industria are nevoie de investiții și securitate, susține economistul Veaceslav Ioniță.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Producția noastră agricolă este comparabilă cu cea din Uniunea Sovietică în condițiile în care numărul de salariați a scăzut de vreo șase ori. Ce înseamnă lucrul acesta că în prezent un salariat în agricultură care rămâne a fi încă primitivă produce real de vreo șase ori mai mult decât cu vreo 15 ani în urmă. Față de Uniunea Sovietică produce de vreo zece ori mai mult. Dar noi avem încă o agricultură slabă. Doar acum la noi se naște agricultura așa cum ar trebui să fie, de aceea eu îmi pun speranțe mari în agricultură că într-adevăr am avea ocazia să o dezvoltăm”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Pentru dezvoltarea industriei în Republica Moldova, ar fi necesare investiții de aproximativ patru miliarde de dolari în fiecare an.

„Asta înseamnă că fără integrarea europeană, în Uniunea Europeană și independența noastră și neutralitatea noastră, astea niște prostii și povești pe care ni le-o băgat în cap fratele mai mare și noi ca prostuții o repetăm 32 de ani de zile fără să ne dăm seama că noi ne condamnăm pe noi și pe copiii noștri. Așa cum suntem noi nesecurizați, într-o zonă gri. Vă spun că nu e posibil”, a subliniat expertul de la IDIS Viitorul.

Producția agricolă de anul trecut valorează aproximativ 39 de miliarde de lei.

Citește mai mult