Amestec de culturi și tradiții populare în satul Chirsova, o localitate din sudul țării care a sărbătorit hramul bisericii
Hramul satului a fost sărbătorit astăzi în Chirsova, o localitate din sudul țării în care conviețuiesc în bună înțelegere reprezentanții a două minorități etnice: bulgarii și găgăuzii. Cele mai impresionante evenimente comune sunt diverse festivaluri folclorice și sărbători populare, cum ar fi hramul bisericii, care este sărbătorit anual pe 28 august.
Dansurile populare Horo bulgărească și cadînja găgăuză, plăcintele, tocana și cavurmaua reprezintă un amestec de culturi și tradiții naționale, iar satul Chirsova din sudul țării este un exemplu viu de bună vecinătate și cooperare de-a lungul anilor între reprezentanții a două etnii - bulgară și găgăuză.
„Invităm toți oaspeții să ne viziteze satul Chirsova. Propunem tot felul de delicii și bunătăți tradiționale. Bine ați venit!”;
„Locuim în acest sat. Învățăm la liceu, studiem limbile bulgară, găgăuză, română și rusă. Adorăm cultura și bucătăria populară.”
„Suntem de la Grădinița nr.2 „Licurici”, o grădiniță bulgară. Reprezentăm bucătăria bulgaro-găgăuză pentru că trăim într-un sat în care sunt atât găgăuzi, cât și bulgari. Avem aici preparate naționale din carne și legume. Locuim împreună, de exemplu, eu sunt bulgară, iar soțul meu este găgăuz, iar copiii sunt găgăuzi-bulgari. Vorbim diferite limbi în familie.”;
„Chirsova este satul meu natal, m-am născut și am crescut aici. Au fost ocazii să plec, dar am decis să rămân aici. Mă simt confortabil trăind aici, familia mea este aici. Aici conviețuiesc reprezentanții a două etnii. Satul este confortabil pentru vizitatori. Este situat de-a lungul autostrăzii naționale ce leagă partea de sud cu nordul țării, afacerile se dezvoltă activ aici, asta ne stimulează.”
„În urmă cu exact 212 ani, strămoșii noștri, bulgarii și găgăuzii, au venit pe acest pământ și au întemeiat acest sat în prietenie și armonie. Mulțumim tuturor locuitorilor care în toți acești ani și-au dat puterea de a face viața în sat mai frumoasă. Vom construi case, școli, grădinițe, stadioane, case de cultură, centre de sănătate. Mulțumim și partenerilor noștri. Avem cu ce ne mândri, iar cea mai mare valoare a satului nostru sunt oamenii”, menționează primarul satului Chirsova, Serghei Sapunji.
Satul Chirsova are peste 6 mii de locuitori, dintre care 48% sunt bulgari și aproape 46% - găgăuzi.