Cultură

La ediția „Bookfest” din acest an vor fi prezentate peste 30 de mii de titluri de carte în limba română

Salonul internațional de carte „Bookfest” 2023 a fost lansat astăzi la Chișinău. Astfel, timp de cinci zile, la Centrul „Mediacor” de la Universitatea de Stat din Moldova, vor fi prezentate mii de volume de carte de la cele mai importante edituri din România și Republica Moldova. Vizitatorii vor avea ocazia să răsfoiască și să cumpere cărți, dar și să participe la lansări de carte, dezbateri literare, ateliere și întâlniri de suflet cu scriitorii îndrăgiți.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Vor fi prezente peste 30 de mii de titluri de carte în limba română, vor fi organizate peste 90 de lansări de carte la stand, dar și în alte instituții care sunt partenere a acestui târg. Tinerii, copiii, dar și adulții vor beneficia de autografe din parte autorilor, se vor întâlni față în față cu autorii și asta e foarte important. La fel, luând în considerație că este un târg de carte românească, beneficiarii acestui târg, cumpărătorii, vizitatorii vor beneficia și de niște reduceri la carte”, spune directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei.

Rectorul USM, Igor Șarov, președinte de onoare al Bookfest, a subliniat că acesta este evenimentul central în domeniul cărții în Republica Moldova.

„Anumite percepții care există în societate că la Chișinău, fie din cauza gadget-urilor apărute la tineri, care sunt îndreptați spre alte domenii, nu se citește, sunt eronate. Dacă nu cunoaștem o lume nu înseamnă că nu există. Și asta o spunem nu noi, în calitate de rectori, miniștri, dar o spun editorii din România și Republica Moldova care la sfârșit fac totalurile. Chișinăul se plasează pe unul dintre primele locuri la capitolul vânzarea de carte, ceea ce vorbește despre o sete a celor care sunt împătimiți de domeniul cărții”, a menționat rectorul USM.

În context, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat lansarea unui program de traduceri a operelor autorilor basarabeni în alte limbi.

„Este foarte important să avem carte în societatea noastră, în comunitățile noastre. Este foarte important să avem diversitatea și colecțiile de cărți adresate anumitor grupuri, anumitor categorii de vârstă. Vom avea, începând cu anul viitor, un program de traduceri al autorilor în alte limbi, în alte țări, și de editare a cărților în alte țări”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

Salonul internațional de carte „Bookfest” se va desfășura în perioada 30 august - 3 septembrie. Evenimentul a ajuns la cea de-a șasea ediție.

Citește mai mult